Ilska hos regionen när kommunerna uppmuntrar anställda att söka gratis vård

doktor.se Digital vårdcentral Nätläkare
Ilska hos regionen när kommunerna uppmuntrar anställda att söka gratis vård

Foto: Jessica Gow/TT

Towe Boström

Reporter

Region Jämtland Härjedalen vill inte stå för notan när kommunanställda skickas till gratis nätläkare.

I början av året köpte Doktor.se upp en vårdcentral i Sörmland. I och med det kunde nätläkaren börja att erbjuda gratis digital vård.

Det är möjligt eftersom Sörmland saknar patientavgift. 

Nu har nätläkaren orsakat osämja i Region Jämtland Härjedalen, rapporterar P4 Jämtland.

Bakgrunden är att flera kommuner i området valt att erbjuda Doktor.se som en personalförmån. Aktörerna har upphandlat en förmånsportal där nätläkaren ingår, vilket fått Region Jämtland Härjedalen att ilskna till.

”Det här är så klart problematiskt utifrån vår ekonomiska situation och vår uppgift att prioritera rätt i sjukvården, säger Anna Granevärn som är primärvårdschef vid Region Jämtland Härjedalen.

Breakit har tidigare rapporterat om landstingens och regionernas oro kopplade till nätläkare. Det handlar bland annat om rädsla för överkonsumtion av onödiga läkarkontakter.

Doktor.se uppger själva att 70 procent av ärendena hanteras på sjuksköterskenivå vilket innebär en avgift på 300 kronor. Ärenden som hanteras av läkare kostar 650 kronor. 

I det aktuella fallet med kommunerna ska poängteras att Doktor.se redan är gratis för patienter runt om i landet. Invånarna i regionen skulle alltså kunna söka gratis vård även utan jobbförmånerna. 

Enligt kommunerna vill de kunna erbjuda snabb vård för enklare besvär så att de anställda slipper att vara borta från jobbet. Men att personal uppmuntras att söka vård hos Doktor.se går alltså inte hem hos Region Jämtland Härjedalen, som får stå för notan. 

Primärvårdschefen Anna Granevärn hänvisar till lagstiftningen om att de med störst behov ska få vård först.

”Vi kan inte prioritera eller styra utan vi får betala när räkningen kommer”, säger Anna Granevärn.

Läs fler artiklar
LÄS MER