Spotify köper tillbaka aktier för 9 miljarder kronor

Spotify

Daniel Ek, grundare och vd, Spotify Foto: TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Svenska musikjätten inleder ett återköpsprogram. Spotify-aktien stiger 2,5 procent i förhandeln som svar på nyheten.

Vi på Breakits redaktion blev rätt exalterade när beskedet kom strax före 14.00 på måndagseftermiddagen. Förlustbolaget Spotify vill få möjlighet att köpa tillbaka egna aktier för motsvarande 9 miljarder kronor.

Den här typen av återköpsprogram utnyttjas normalt av bolag som gör stora vinster och på det här sättet indirekt delar ut pengar till aktieägarna. Men Spotify är ett bolag som fortfarande behöver hela sin kassa till att investera i tillväxt. Därför lät det vid en första anblick märkligt att bolaget skulle inleda ett återköpsprogram i mångmiljardklassen.

Men läser man hela pressmeddelandet från Spotify så framgår det att bolagets återköpsprogram ska göras "i samklang med bolagets kapitalallokeringsstrategi där investeringar för att växa verksamheten på lång sikt prioriteras".

I klartext innebär det att Spotify även i fortsättningen ska lägga pengar på tillväxt, till exempel för att gå in på nya marknader. Återköpsprogrammet är istället skapat för att köpa in aktier när medarbetarnas optionsprogram ska börja lösas in. Det är inte alls säkert att Spotify kommer att köpa aktier för 9 miljarder kronor, det är istället ett tak för hela programmet.

Tidpunkten för återköpen samt det faktiska antalet aktier som återköps kommer att bero på en rad olika faktorer, så som pris, marknadsläge och alternativa investeringsmöjligheter, skriver Spotify i ett pressmeddelande.

Spotify kommer att påbörja återköpsprogrammet med start under det fjärde kvartalet 2018. Återköp av upp till 10 miljoner aktier har auktoriserats av bolagets årsstämma och styrelsen har godkänt återköp upp till ett maxbelopp om 1 miljard dollar motsvarande 9 miljarder kronor.

Återköpsprogrammet kommer att löpa ut den 21 april 2021.

Spotify-aktien stiger 2,5 procent i förhandeln som svar på nyheten. Strax efter klockan 14 svensk tid på måndagseftermiddagen handlades aktien för 142,6 dollar. 

Uppdatering: Efter en positiv indikation i förhandeln har Spotify-aktien vänt efter New York-börsens öppning. Vid 16.00 måndag är kursen ned ungefär 0,7 procent.

Läs mer