Sök

Fyndar du leksaker från Kina? Att sälja dem vidare kan stå dig dyrt

Wish

Foto: Istock

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Säljer du vidare leksaker som du fyndat på Wish eller Aliexpress?
Då är det läge att du passar dig.

I våras strömmade de så kallade Kina-paketen in i landet när svenskarna fyndade på lågprissajter som Wish och Aliexpress. Postnords terminaler svämmade över och i mars infördes moms på paketen.

Även om trycket minskat handlar svenskarna fortfarande Kina-paket. Inför julen kan det locka att klicka hem produkter, exempelvis leksaker.

Här finns dock en fallgrop som kan vara okänd för många.

Om du köper in och säljer leksaker från länder utanför EU, exempelvis genom Blocket, anses du vara ansvarig importör om något skulle gå fel.

Det rapporterar Market.  

Jennifer Rydén Englund är vd på Lek- & Babybranschen.

”Det är något som många inte har en tanke på om de säljer sina leksaker vidare på olika köp- och säljsidor”, säger hon till Market.  

Det här beror på att leksaker som säljs i Sverige måste vara CE-märkta, ha adress till importör och tillverkare samt korrekt varningar och instruktioner.

Ett test av Lek- & Babybranschen visade att fem av nio produkter som analyserades inte mötte säkerhetskraven samt saknade korrekt märkning.

”Det är allvarligt eftersom e-handel från utlandet växer snabbt”, säger Jennifer Rydén Englund till Market. 

Elsäkerhetsverket är en annan aktör som flaggat för riskerna med att handla från sajter som Wish. Det har bland annat handlat om laddare som riskerar att börja brinna. 

Läs mer