Viggo Cavling: Den digitala annonsmarknaden är i förändring

Viggo Cavling: Den digitala annonsmarknaden är i förändring

Viggo Cavling

Krönikör

Viggo Cavling spår fortsatt tuffa tider för mediebranschen.

I går var jag på IAB:s seminarium: “Hur får vi in programmatic som en naturlig del i våra nuvarande digitala strategier och organisationer?”. Det var jag och 800 personer till på China teatern i Stockholm som ville ha svar på den frågan.

Programmatic innebär att publicister och medier istället för att kränga sina egna annonsutrymmen lägger upp dem på börs. Det kan vara via Google, Leeads, Netric eller någon annan aktör. Fördelen är att det skapas bra transparens, men också en möjlighet för fraud.

Vi i publiken fick svara frågan hur stor del av kakan som kommer att bli automatiserad om tre år. Jag och knappt 10 procent av publiken trodde att 75-100 procent. Resten trodde mindre.

Jag är helt övertygad om att i princip all annonsering kommer att handlas på en digital börs inom tre år. Och då menar jag även utomhus, traditionell tv och klassisk print. Jag förstår inte varför media ska handlas på ett annat sätt än råvaror och aktier. Detta innebär förstås att många av de medierådgivare och ännu fler säljare som satt i publiken kommer att få nya arbetsuppgifter. Exakt vad dessa kommer att bli pratade entreprenören Ola Ahlvarsson om. Han drev tesen att hälften av alla jobb kommer att försvinna i och med digitaliseringen. Det är en större revolution än industrialiseringen som gjorde att vi gick från 80 timmars arbetsvecka till 40.

På slutet av konferensen kom Jay Stevens från Rubicon och levererade ett gäng trender. Den första var Adblocker. 48 procent av männen och 64 procent av kvinnorna håller på med Adblocker. 56 procent av dessa var däremot omedvetna om att detta innebär att medierna förlorar stora pengar. Tyvärr visade denna grupp ringa förståelse för mediernas behov av intäkter.

Det är med andra ord fortsatt tuffa tider i mediebranschen, även om man kan dra ner på antalet säljare…

Här är hela seminariet på Youtube.

Läs fler artiklar
LÄS MER