Hexagon bättre än väntat – lyfter på börsen

Hexagon
Hexagon bättre än väntat – lyfter på börsen

Hexagons vd Ola Rollén. Foto: Tomas Oneborg/Svd/TT.

Direkt / Breakit

Hexagons försäljning var högre än väntat för det tredje kvartalet. Den organiska tillväxten låg på 8 procent. Rapporten fick aktien att lyfta rejält på börsen.

Hexagon-aktien lyfter rejält under den inledande torsdagshandeln efter en rapport som överträffade förhandsförväntningarna något vilket innebar en lättnad för många investerare då mätteknikaktien föll med runt 16 procent i oktober.

I det tredje kvartalet redovisar Hexagon en omsättning som var högre än väntat. Nettoresultatet var i linje med marknadens förväntningar. Omsättningen uppgick till 946,1 miljoner euro (858,1), att jämföra med Factset analytikerkonsensus som låg på 921.

Rörelseresultatet exklusive extraordinära poster utföll på 231,8 miljoner euro (204,8), väntat var 228, med en rörelsemarginal exklusive extraordinära poster på 24,5 procent (23,9). Den organiska tillväxten var 8 procent. 

Morgan Stanley, med överviktrekommendation, pekar på att det tredje kvartalet var starkt trots tämligen tuffa jämförelsetal och att aktien gått svagt den senaste månaden. Tillväxten i det tredje kvartalet beskrivs som imponerande, av investmentbanken.

Max Frydén på Danske Markets, med köpråd, menar att rapporten överlag var positiv med styrka på rätt ställen och att torsdagens kursuppgång bäst kan beskrivas som en blandning av en fin rapport och lättnadsrally.

På minuskontot bokför dock Danske-analytikern kassaflödet i kvartalet som betraktas som svagt då bolaget binder kapital på grund av ett par större projekt med storkunder. Dock lovar Hexagon-vd:n kassaflödesbättring i det fjärde kvartalet, påpekar Max Frydén.

Mattias Holmberg på DNB Markets, med behållråd, kommenterar kursuppgången:

"Gissar att det är viss täckning av korta positioner. Tror även att det har varit oro i marknaden att konsensusestimaten för organisk tillväxt varit för höga för det fjärde kvartalet och 2019 och att den starka organiska tillväxten i det tredje kvartalet minskar den oron något".

Hexagon-aktien hade vid 9.40-tiden stigit runt 9 procent.

Läs fler artiklar
LÄS MER