Hittahem-grundarna tar över styret på Radinn

Hittahem Radinn Startups
Hittahem-grundarna tar över styret på Radinn

Stadiums vd Karl Eklöf, Radinns grundare Alexander Lind och Hittahems grundare Mathias Bergman och Calle Håkansson. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TToch press.

Tobias Blixt

Reporter

Lämnar bolaget som såldes till Bonnier. Nästa projekt: bygga eldrivna jetboards.

Den svenska startupen Radinn tillverkar och säljer elektriska jetboards som låter användarna surfa på vattnet utan vågor eller vind. Bolaget grundades av Alexander Lind och deras första bräda lanserades redan 2015.

Nu väljer grundaren att lämna vd-rollen för att ta en annan operativ position inom bolaget. Istället tar Hittahem-grundarna Mathias Bergman och Calle Håkansson över rodret och blir vd respektive vice vd i Radinn.

De båda entreprenörerna går även in som ägare i jetboardbolaget, som hittills har tagit in cirka 45 miljoner kronor. Just nu pågår ytterligare en runda där nya och befintliga ägare investerar i bolaget, däribland Stadiums vd Karl Eklöf. Vilka summor det rör sig om vill parterna inte kommentera.

Bostadssajten Hittahem köptes upp av Bonnier 2016 och de båda grundarna har precis klivit av sina tjänster.

“Vi har jobbat ihop i 13 år, först när vi grundade Bello.se, sen grundade vi Hittahem för sju år sedan. För oss var det en planerad sorti när Bonnier gick in som ägare. Det var egentligen slutet på den resan och dags att göra något annat”, säger Calle Håkansson.

Steget från bostäder till elektriska jetboards kan tyckas långt, men grundarna i de olika bolagen har en gemensam nämnare i Djäkne startup studio. Djäkne sålde sitt innehav i Hittahem när Bonnier köpte in sig i bolaget och Radinn är ett av bolagen som Djäkne är involverade i just nu.

“Vi har arbetat tätt med Djäkne tidigare och Magnus Wide (partner och grundare på Djäkne red.anm.) presenterade oss för Radinn. Vi träffade Alexander som är grundare och vi kunde se omgående att bolaget befinner sig i en spännande fas”, säger Calle Håkansson.

Framåt är planerna dels att få fart på serietillverkningen av produkten, dels att utveckla de digitala affärsområdena. För Calle Håkansson och Mathias Bergman ligger fokus på att utveckla Radinn från produkt till bolag.

“Det vi tillför i det hela är den viktiga skillnaden i att göra rätt saker eller att göra saker rätt. Det som är signifikativt för många är att man gör många saker rätt men man kanske inte gör rätt saker”, säger Mathias Bergman.

Läs fler artiklar
LÄS MER