Vd:n Will Stoddart lämnar Werlabs: "Handlar om olika synsätt"

Werlabs

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Werlabs grundare Will Stoddart lämnar posten som vd – efter oenigheten med investerarna.
"Jag har ganska starka åsikter", säger han.

När Breakit skrev om Werlabs för första gången 2015 var det ett doldisbolag med stora ambitioner. Med hjälp av blodanalyser – som beställs via nätet – ville grundarna Rickard Lagerqvist och Will Stoddart hjälpa människor att få bättre koll på sin hälsa.

Sedan dess har det hänt en hel del.

Werlabs är idag lite av techmiljardärernas favoritbolag och företaget har i skrivande stund tagit in mer än 100 miljoner kronor i riskkapital. Bland investerarna återfinns bland annat Cristina Stenbeck, Avito-miljardärerna Filip Engelbert och Jonas Nordlander samt Sofia Levander, gift med Spotify-grundaren Daniel Ek. Även Uber-investeraren Khaled Helioui, it-profilen Johan Staël von Holstein och Spotify-toppchefen Gustav Söderström finns med bland ägarna.

Men bakom kulisserna har allt inte varit guld och gröna skogar. 

Grundaren Rickard Lagerqvist lämnade sin operativa roll i Werlabs redan för två år sedan, och nu står det klart att även medgrundaren Will Stoddart lämnat bolaget. 

”Vi tog med några seniora investerare och det handlar om olika synsätt på hur strategin framåt ska se ut. Jag förblir aktieägare men har valt att kliva av vd-rollen”, säger Willi Stoddart till Breakit. 

“Jag har ganska starka åsikter om saker så jag tror inte jag är den bästa personen att vara operativ i den nya strategin."

Handlingarna skickades in till Bolagsverket under förra veckan och han ersätts nu av Johan Henrik Forsberg.

Willi Stoddart vill inte gå närmare in på vad oenigheten handlar om och understryker att han behåller sitt ägande i bolaget. 

”När du tar in nya investerare är det troligare att det vid någon tidpunkt finns olika uppfattningar om framtiden”. 

Så du har inte tvingas bort som vd?

”Nej. Det är ömsesidigt”. 

Ångrar du att du tog in de här stora investerarna som valt en annan väg?

"Ångrar är ett starkt ord. Om du inte har pengar dör du. Jag har lärt mig läxor om min egna känslor kopplade till kontroll och rikedom. Nu, för mig, är nog kontroll viktigare än jag först trodde". 

Willi Stoddart berättar att han inte haft semester på fyra år och tänker nu spendera tid med familjen. Vad som väntar härnäst återstår att se.

”Det finns stora möjligheter inom hälso-sektorn. Jag har många idéer”.

”Jag känner mig otroligt stolt över det vi åstadkommit och kommer att heja på från sidolinjen. Det är också en liten känsla av frihet då jag har andra saker jag vill arbeta på”, säger Willi Stoddart. 

Under förra året dubblade Werlabs omsättningen till 35,5 miljoner kronor. Samtidigt ökade också förlusterna kraftigt, från 16 miljoner kronor till 43,6 miljoner. 

Kommer du sälja ditt ägande i Werlabs?

“Det är lite tidigt. Jag är säker på att jag vill ha likviditet vid någon tidpunkt men jag inga planer på att göra det nu”

 

Läs mer