Daniel Ek skriver brev till EU: stoppa skatten på techbolag

Spotify
Daniel Ek skriver brev till EU: stoppa skatten på techbolag

Foto: Istockphoto.com / TT

Sara Lindmark

Reporter

EU vill beskatta nätjättar med 3 procent av omsättningen. Det skulle slå hårt mot exempelvis Spotify.
Nu protesterar Daniel Ek och 15 andra europeiska techchefer mot förslaget.

EU planerar en skatt på 3 procent av omsättningen hos stora techbolag med en omsättning på minst 520 miljoner kronor inom Europa, och 7,6 miljarder kronor globalt.

Techbolag i Europa som prioriterar tillväxt före vinst, anser att skatten slår hårt mot dem. Spotify går till exempel inte med vinst än.

Nu rapporterar Financial Times  (bakom betalvägg) att Spotifys vd, Daniel Ek, är en av de 16 som skrivit under ett protestbrev till EU:s 28 finansministrar. Även cheferna för Booking.com, Takeaway.com och Zalando står bakom uppropet.

”De flesta startups och nya företag förlitar sig på sin omsättning för att växa och skala. Den digitala omsättningsskatten som har föreslagits skulle beröva företagen en viktig källa till kapital för att återinvestera i tillväxt. Det skulle minska deras möjlighet att konkurrera globalt”‚ står det bland annat i brevet, enligt Financial Times.

Daniel Ek har i ett tidigare brev vädjat till Stefan Löfven att han ska ändra sitt ställningstagande rörande EU:s skatteförslag. Kort därefter stod det klart att Sverige motsätter sig extra-skatten.

Läs fler artiklar
LÄS MER