Sök

Vänstergrupp till attack mot gig-appen Yepstr – "Hjälp oss knäcka den"

Yepstr

Foto: Press & Skärmklipp & Janerik Henriksson / SCANPIX / kod 10010

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Syndikalisterna står på ena sidan – och högerbloggaren Rebecca Weidmo Uvell på den andra.
I mitten står entreprenören Jacob Rudbäck och hans gig-app Yepstr.

Vid sidan av megaaktörer som Uber har svenska gig-appen Yepstr hittat en egen nisch. Bolaget, grundat av Jacob Rudbäck, sammanför privatpersoner som behöver hjälp med småsysslor med ungdomar mellan 15-21 år som vill tjäna extrapengar. 

Fredagen började som en helt vanlig dag på jobbet för Jacob Rudbäck. Men den tog snart en oväntad vändning.

Ungdomsförbundet för Syndikalisterna i Stockholm, som är en vänsterorganisation som bland annat vill avskaffa kapitalismen, anklagade Yepstr för att vara en "blodsugar-app" som tar ungdomarnas rättmätiga lön och stoppar den i egen ficka. De uppmanade sina följare i sociala medier att ladda ned Yepstrs app och sätta lägsta betyg för att sänka appen.

Jacob Rudbäck såg betyget sjunka från 4,6 till 0,9.

"Det är klart att det svider enormt, eftersom vi är en tjänst som bygger på förtroende", säger Jacob Rudbäck som ägnat helgen åt att hantera attacken. 

Breakits granskning av villkoren för gig-arbetarna på Uber Eats fick våren 2017 stor uppmärksamhet, på grund av de extremt låga lönerna.

Yepstr har från start ansträngt sig för att göra sin version av gig-ekonomin schysst. Till exempel har man använt kollektivavtalens lönenivåer för sommarjobbande ungdomar för att sätta ett golv för ersättningsnivåerna i appen.

Man har även haft en tät dialog med Skatteverket och försäkringsbolag för att landa rätt. Bolaget lägger på 10 procent, som beställaren betalar, för att täcka ett "trygghetspaket", där försäkring ingår. Den summan dras alltså inte av ungdomarnas lön, vilket syndikalisterna felaktigt påstår.

Mot den bakgrunden blev Jacob Rudbäck förvånad över att syndikalisterna valde ut just hans app för sin digitala aktivism.

"Det har aldrig använt vår app, utan har klumpat ihop oss med Foodora, Wolt och Uber. Anledningen är säkert att vi är de enda som tagit utrymme i media och inte varit rädda för att ta diskussionen med vare sig fackförbund eller Skatteverket. Är man kaxig och säger saker som att vi kommer göra mer för unga och unga nyanlända än Arbetsförmedlingen så blir det såklart en reaktion."

Hur reagerade du på attacken?

"Först blir man jätteledsen, och undrar hur de kan feltolka vad vi gör så grovt. Vi i teamet stoppade allt arbete, åkte ut från stan för att samla våra tankar. Vi har fått så mycket positiv feedback tidigare, och har aldrig varit med om något liknande".

Sedan dess har Yepstrs betyg i app-store återhämtat sig. En förklaring är att högerbloggaren Rebecca Weidmo Uvell, som har ett stort genomslag i sociala medier, ryckte ut till Yepstrs försvar. Hon manade sina följare att svara på syndikalisternas kampanj genom att göra tvärtom, att ladda ned appen och sätta ett högt betyg.

Två falanger står därmed mot varandra, i ett slags digitalt fältslag med ideologiska förtecken.

"Vi vill inte stå i mitten av någon slags klasskamp. Det är inte därför vi är. Vi vill hjälpa ungdomar in i arbeten tryggt, enkelt och rättvist. Det har vi gjort från start, och det känns väldigt skönt att veta att vi har helt rent mjöl i påsen", säger Jacob Rudbäck.

Han hoppas att Yepstrs betyg kommer att återhämta sig på sikt.

"Jag tror att varken blogghögern eller radikalvänstern kommer att orka hålla på så länge. Detta är absolut ingen höger mot vänster fråga – såväl Miljöpartiet som Moderaterna har varit drivande i att främja delningsekonomin i Sverige."

Läs mer