Sök

Facebook raderar 80 konton – har identifierat iransk påverkanskampanj

Meta

Foto: AP Photo/Francois Mori/TT

Breakit

Breakit

Zuckerberg och hans mannar är på vakt inför det amerikanska mellanårsvalet.

Det är techsajten Recode som rapporterar att Facebook stängt ned 80 olika konton. Det rör sig om en koordinerad påverkansoperation från iranska staten. Genom konton med namn som “Wake Up America” och No racism no war” sprids falska budskap om framförallt den sittande presidenten Donald Trump.

Totalt hade kontona ungefär 1 miljon följare på plattformen.

Påverkansoperationer på Facebook har varit ett hett tema ända sedan amerikanska valet 2016. Efter valet kunde amerikanska underrättelsetjänsten konstatera att Ryssland lagt stora resurser på att försöka påverka valet – framförallt genom sociala medier.

Facebook specifikt hamnade i blåsväder efter Cambridge analytica-skandalen som briserade i våras.

Kontona som raderats nu raderats har inte tagits bort på grund av innehållet utan för att de styrdes av personer som utgett sig för att vara någon helt annan, meddelar Facebooks chef för cybersäkerhet Nathaniel Gleicher.

Utrensningen kommer bara en dryg vecka innan USA:s befolkning går till valurnorna i ett så kallat mellanårsval. Där väljs ingen ny president utan nya guvernörer i enskilda stater och representanter i amerikanska kongressen.

Facebooks påverkansjakt verkar dock inte funka helt felfritt. Bara senaste veckan har Breakit kunnat avslöja hur svenska ministrars namn har använts i annonser för kryptobluffar. Hör mer om det i podcasten Breakit Daily nedan.

 

Läs mer