Sök

FBI granskar Elon Musk – misstänks ha ljugit om Tesla

Tesla

Foto: TT/AP Photo/Evan Vucci

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Nya problem för superentreprenören.

Elon Musk fick inte glädjas många dagar åt elbiltillverkaren Teslas starka rapport. Det var i onsdagskväll, svensk tid, som Tesla överraskande redovisade vinst i det tredje kvartalet. Nyheten fick Tesla-aktien att rusa – men nu kommer alltså återigen dystra nyheter för Elon Musk.

Det är Wall Street Journal som avslöjar att FBI granskar i fall Elon Musk överdrivit eller rent av ljugit kring huruvida Tesla skulle uppnå sina produktionsmål. Det var under 2017 som Tesla hade stora produktionsproblem och frågan är om Elon Musk varit ärlig när han upprepade gånger kommunicerat till aktiemarknaden att produktionsmålen skulle nås. 

Det ursprungliga produktionsmålet låg på 5.000 bilar per vecka. Men till slut tillverkade Tesla bara 2.700 Model 3-bilar under hela 2017 med en produktionstakt på 793 sista veckan det året.

Sent på fredagskvällen kom ett uttalande från Tesla som förklarade att det inte har mottagit någon stämning eller begäran om vittnesmål från det amerikanska justitiedepartementet.

Tesla uppger dock att det mottog en frivillig begäran av dokument från justitiedepartementet tidigare i år angående produktionsprognoser för Model 3 och att bolaget samarbetade genom att svara på denna begäran.

Läs mer