Dödsskuggans dal hotar stoppa nästa svenska Truecaller

Creandum
Dödsskuggans dal hotar stoppa nästa svenska Truecaller

FOTO: Michael Chen/Flickr

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Breakits Stefan Lundell pekar ut den felande länken i techindustrin som ingen vill ta i.

Siffrorna som riskkapitalbolaget Creandum redovisade igår var onekligen imponerande:

Sedan 2005 har Norden stått för 9 procent av alla försäljningar av så kallade Billion dollar-companys i världen. Det kan jämföra med övriga Europa som bara stod för 8 procent av försäljningarna.

Bakom statistiken döljer sig bland annat svenska världssuccéer som Skype, King och Mojang. Generellt är det svenska techbolag som sticker ut i statistiken. Exempelvis gjordes det fler försäljningar i Sverige under perioden 2000 till 2014 än det gjordes tillsammans i de övriga nordiska länderna.

Men även om gårdagens statistik visar på en fantastisk utveckling finns det anledning att lyfta ett varningens finger inför framtiden. Det finns nämligen en allvarlig lucka i det annars relativt finmaskiga ekosystemet för svenska techbolag.

Denna lucka skulle kunna kallas dödsskuggans dal. Här vandrar entreprenörer med en fungerande affärsmodell men som skulle behöva ytterligare 4-7 miljoner kronor för att på allvar få fart på verksamheten.

Bilden från både entreprenörer och riskkapitalister jag pratar med är den samma - i det här investeringssegmentet är det dödstyst. 

Behöver du som entreprenör ha in några hundratusen kronor upp till kanske 2 miljoner kronor finns det idag en uppsjö av investerare som är redo att hjälpa till.

Gäller det en så kallad serie A-runda och du behöver dryga 10 miljoner kronor  finns det visserligen färre aktörer men klimatet är ändå ett helt annat jämfört med i mitten av 2000-talet. Då fanns i princip bara Northzone och Creandum att vända sig till men nu har en rad nya aktörer, både svenska och utländska etablerat sig. Duktiga entreprenörer kan idag närmast välja och vraka bland de namnkunniga investerarna.

Men i dödsskuggans dal, där entreprenörerna som tagit sin verksamhet från såddfasen men fortfarande inte nått serie A-klassen, är det ödsligt.

Inte för att det saknas spännande investeringsmöjligheter. Det var till exempel här som en av dagens stora svenska techsuccéer Truecaller höll på att gå under innan en amerikansk investerare förbarmade sig över bolaget mer eller mindre av en slump.

I dödsskuggans dal finns just nu flera av nästa årtiondets svenska miljardbolag. Det gäller bara att någon vågar ge sig in i detta investeringssegment på allvar.

Varför inte lägga åtminstone 1 av de uppemot 20 statliga miljarder i riskkapital som regeringen fortfarande inte bestämt hur de ska använda?

Eller en ännu snabbare lösning - Minecraft-miljardären Markus ”Notch” Persson kunde avstå från några månaders lyxkonsumtion. Det skulle sannolikt bespara åtskilliga svenska entreprenörer den tröstlösa vandringen i dödsskuggans dal.

FLER NYHETSANALYSER: "Därför spanar Stenbeck på Spotify"

Läs fler artiklar
LÄS MER