Sök

Miljonären Martin Lewis stämmer Facebook för falska annonser

MetaAnnonseringSociala medier

Foto: AP Photo/Matt Rourke.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Bedragare utnyttjar kända profilers namn och använder Facebooks annonssystem för sina bluffar. Det fick den drabbade brittiske konsumentexperten Martin Lewis att stämma plattformen.
”Det ger en katastrofal och destruktiv påverkan på människor", säger han.

Under torsdagen kunde Breakit avslöja att Facebook tjänar pengar på lögner om Daniel Ek och högt uppsatta svenska politiker.

Bedragare sprider falska annonser, nyheter, om profilerna för att lura människor på pengar. Ett typiskt grepp är falska artiklar om kändisar som satsar stora summor på att investera i projekt kopplade till kryptovalutan bitcoin.

Finansdepartementet har också hamnat i bedragarnas skottlinje, och händelsen utreds nu av Regeringskansliet

Facebook har tidigare lovat bättring och krafttag mot den här typen av budskap. 

En person som gått i taket över de falska nyheterna är den brittiska miljonären Martin Lewis. Han arbetar som expert inom konsumentrådgivning och driver en sajt som lockar miljontals besökare.  

Bedragare verkar också gilla Martin Lewis eftersom de skapat falska Facebook-nyheter i hans namn. Syftet har varit att locka och lura människor till falska investeringar.

I våras, i april, stämde Martin Lewis Facebook för ärekränkning.

Business Insider intervjuade i början av oktober profilen om utvecklingen i historien. De falska annonserna har fortsatt att poppa ut. Martin Lewis varnar för att godtrogna människor förstör sin ekonomi när de faller offer för bedragare.

”Det ger en katastrofal och destruktiv påverkan på människors mentala hälsa när de förlorar sin pension eller barnens pengar som de trott sig ha investerat”, säger Martin Lewis.

Han har personligen haft kontakt med drabbade personer som berättat att de övervägt att ta självmord till följd av händelserna. Personer som har trott på annonserna eftersom de litat på Martin Lewis.

I intervjun berättar han att samtal förs med Facebook om att landa en uppgörelse där parterna slipper en rättegång. Samtidigt listar han en rad krav som Facebook måste uppfylla innan en förlikning accepteras.

Kraven innefattar bland annat en ursäkt från sociala mediejätten, en förändring i hur Facebook hanterar falska nyheter och uppmaningar om att ställa saker tillrätta med de drabbade. 

En talesperson för Facebook uttalade sig i samband med intervjun.

”Vi arbetar hårt för att förbättra vårt arbete för att förebygga och upptäcka den här typen av aktiviteter på plattformen". 

Under årets andra kvartal drog Facebook in 117 miljarder kronor, i stort sett allt av detta kom från annonser. Rörelseresultatet, alltså överskottet, landade på 52,9 miljarder kronor.

Här kan du läsa hela vår granskning:  Facebook tjänar pengar på lögner om Daniel Ek.

Läs även: Efter Breakits frågor – nu stoppar Facebook fake news-sidorna

Läs mer