Här är höstens hetaste affärer (som jag inte hunnit kolla än)

Zound industriesAcastLundells vecka

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Stefan Lundell sviker sin kollega och tipsar sina värsta konkurrenter.

Vår nyhetschef Jon Mauno Pettersson tycker det är en dålig idé att jag skriver den här texten. Själv tycker jag det är ett utmärkt sätt att få lite turbokrafter till mitt eget nyhetsjagande.

För så här är det: Jag är bra på att träffa smarta människor (gärna i samband med en stadig frukost på något av stans bättre etablissemang) som förser mig med bra nyhetsuppslag. Men jag är betydligt sämre på att förvalta tipsen till konkreta nyhetsartiklar.

Fråga bara Jon Mauno Pettersson – han om någon har bittert fått erfara min svaga slutleverans av nyhetstexter. Sällan har väl någon annan än jag själv bättre illustrerat uttrycket ”mycket snack och lite verkstad”.

Just därför tycker jag att denna text är en sådan klockren idé. Istället för att samla nyhetsuppslagen på hög bränner jag av dem i en och samma artikel. Jon tycker det vore smartare att skriva separata artiklar, nyhet för nyhet. Men jag känner dessvärre mig själv allt för väl. Med den strategin kommer det inte bli många artiklar skrivna.

Fortfarande är de flesta av mina uppslag obekräftade nyheter. Men genom att publicera dem här rakt upp och ner så sätter jag en blåslampa i baken på mig själv – drar jag inte hem nyheterna nu när de är ute i offentligheten så lär ju någon av våra hungriga konkurrenter göra det. Dessutom får du som läsare en direkt inblick i mina källors bästa tips. Håll till godo – här är några av höstens hetaste affärer:

# Gavagai har kallats för företaget som kan se in i framtiden. Nu kan jag förutspå att de laddar för en börsnotering eller så tar de in en massa pengar utanför börsen.

# Svensken Stephan Ekbergh funderar på att ta sin afrikanska resesajt Travelstart till börsen. Han var nyligen i Stockholm för att träffa investerare och enligt min källa så kan en notering också ske här. Travelstart är en riktig framgångsaga och marknadsvärdet lär hamna i miljardklassen.

# Techbuddy är på väg att ta in uppemot 100 miljoner kronor i en finansieringsrunda där hela bolaget värderas till runt en halv miljard. Pengarna ska användas till en fortsatt internationell expansion och intresset för nyemissionen ska vara stort.

# Synsam rycker allt närmare börsen. Upphandling av rådgivare är redan i full  gång och bolaget väntas få ett marknadsvärde på över 8 miljarder kronor.

# Efter beskedet i veckan att hörlurstillverkaren Zound industries fått till ett nytt mångårigt avtal med Marshall ligger vägen till Stockholmsbörsen klar. Zound har sedan tidigare anlitat investmentbanken Carnegie och är bara börsklimatet det rätta kan vi få se en notering inom några månader.

# Arbetet med att hitta en ny ägare till e-handelsplattformen Fyndiq pågår i oförminskad takt. De nuvarande ägarna vill ha ut runt 400 miljoner kronor – återstår att se om någon köpare nappar.

# Noteringen av podcast-spelaren Acast lär dock dröja till nästa år. Under tiden siktar bolaget på att ta in nytt kapital genom en riktad nyemission till några större institutionella placerare, säger mina källor med insyn i bolaget.

Trevlig helg!

Veckans öppnaste: Dinesh Nayar. Nästan exakt fem timmar efter att jag ondgjort mig över den usla öppenheten och informationsstrategin i samband med bytet av Sup46-chefen Daniel Sonnesson hörde Fyndiq-grundaren Dinesh Nayar av sig. Han ville berätta att de precis varslat all personal på sin startup Superbilligt. Ett skolboksexempel, tycker jag, på hur man bör kommunicera den typen av tuffa beslut. Öppet, rakt och tydligt – snyggt Dinesh!

Veckans minst brydda: Johannes Schildt. Jag måste erkänna att jag inte var helt säker på att Kry-chefen Johannes Schildt skulle dyka upp på vår och Carnegies health tech-frukost i onsdags. Inte efter att vi gjort en rätt omfattande granskning av just Krys verksamhet. Men Johannes dök upp och svarade med gott humör på våra frågor. Egentligen självklart men tyvärr inte självklart att alla skulle gjort samma sak som Johannes.

Veckans nostalgitripp: IT-kraschen. Jag fick i veckan veta att Sveriges radio i mitten av november släpper en dramaserie i sex delar om IT-kraschen vid milleniumskiftet. Tydligen ska man bland annat ha använt sig av Johan Staël von Holstein i researcharbetet. Kan bli intressant lyssning.

Veckans hetaste intervjuobjekt: Sebastian Siemiatkowski, Isabella Löwengrip och Hannah Widell. Den här veckan har vi gjort tre riktigt spännande intervjuer med de här tre entreprenörsprofilerna. Jag kan garantera att det kommer bli både kittlande och lärorik lyssning när vi släpper intervjuerna i nästa vecka. Du kommer kunna höra alla tre intervjuerna i vår nya podd Breakit Daily – gör det!

Veckans mest konfliktbenägna: Camilla Björkman. Jag, Olle Aronsson och Camilla Björkman driver ju Breakit tillsammans sedan några år tillbaka. Nu har jag på omvägar (nåja, direkt från Camilla om jag ska vara ärlig) fått reda på att Camilla talat ut om hur det egentligen gick till när hon gick in som delägare i Breakit. Det blir tydligen rejält fokus på konflikter och bråk i intervjun som också släpps i Breakits podd nästa vecka. Jag bävar redan och filar så klart på en motattack.

Veckans mest frustrerade: Stefan Lundell. Ännu en gång strulade vår poddspelare vilket fick till följd att typ bara hälften av alla de som ville kunde lyssna på vårt grymma avsnitt om hasch, Facebook och ortens nya Silicon Valley (visst låter det spännande?). Nu är allt fixat så in och lyssna!

Nästa veckas mest avslappnade: Stefan Lundell. Nästa vecka ska förhoppningsvis allt flyta på bättre – särskilt som jag (delar av veckan) är på höstlov. Då slipper ni också läsa den här krönikan som alltså tar en paus. Ni lär överleva.

Läs mer