Sök

Sju miljarder upp i rök för Daniel Ek – på tre månader

Spotify

Resan på New York-börsen har varit en berg-och-dal-bana för Daniel Ek och Spotify. Foto: TT/Ann Jonasson. Bildmontage av Breakit.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

En fjärdedel av Spotifys börsvärde utraderat.

Den 3 april markerade datumet för årets största technyhet i Sverige: Spotify noterades på New York-börsen.

Under den första perioden verkade marknaden älska Spotify och från april till slutet på juli gick aktiekursen från 149 dollar upp till 196 dollar. Spotifys börsvärde ökade dramatiskt från 26 miljarder till 35 miljarder dollar. I svenska kronor blir den senare siffran ungefär 318 miljarder kronor.

Kunde kursen gå så högt som 200 dollar? I en tid med fortsatt global optimism samtidigt som branschkollegorna Amazon och Apple rusade mot 1.000 miljarder dollar i börsvärde verkade inget omöjligt.

Under de första månaderna hade dessutom både Sony Music och Warner Music sålt av stora delar av sina aktier och på så sätt ökat utbudet med flera miljarder kronor. När så stora volymer i utbud sedan försvinner är det inte ovanligt att en aktiekurs klättrar.

Men trenden vände för den svenska raketen, trots att de andra techjättarna fortsatte uppåt i flera veckor till. Sedan toppen i juli har kursen fallit med 25 procent och hela 82 miljarder kronor i börsvärde har gått upp i rök.

För Daniel Ek, som enligt Di Digital för närvarande äger 8,3 procent av Spotify, innebär det att hans personliga förmögenhet fallit med 6,8 miljarder från toppen i juli.

Det riktigt stora fallet för Spotify kom efter det globala börsfallet i början på oktober.

Läs mer