Pixars medgrundare slutar på Disney

Disney
Pixars medgrundare slutar på Disney

Pixars vd Ed Catmull avgår. Foto: AP/TT.

Finwire / Breakit

Ed Catmull grundade Pixar tillsammans med Steve Jobs och John Lasseter.

Pixars medgrundare Ed Catmull kommer att lämna Disney vid slutet av året för att gå i pension, rapporterar Wall Street Journal.

Ed Catmull är idag 73 år gammal och direktör för Walt Disney Animation Studios. Han fick den rollen i samband med Disneys uppköp av Pixar 2006 för fyra miljarder dollar.

Pixar kom till 1986 när Ed Catmull grundade företaget tillsammans med Alvy Ray Smith. Bolaget fick senare in Apple-grundaren Steve Jobs som investerare.

Efter att Pixar plockats upp av Disney har Ed Catmull varit högst delaktig i flera av nöjesjättens animerade succéer, däribland Frost och Hitta Nemo.

Ed Catmull kommer inte att få någon ersättare eftersom han delat tjänsten med Andrew Millstein som fortsätter efteråt på egen hand. Han blir däremot kvar som rådgivare åt Disney fram till och med juli 2019.

Rättelse: I en tidigare version av texten skrev vi att Steve Jobs var med och grundade Pixar. Korrekt är att Ed Catmull grundade bolaget tillsammans med Alvy Ray Smith. Vi ber om ursäkt för misstaget.

Läs fler artiklar
LÄS MER