Tesla tokrusade – samtidigt som världens börser föll

Tesla Elbilar
Tesla tokrusade – samtidigt som världens börser föll

Elon Musks Tesla trotsar börsfrossan. Foto: Paul Sancya/AP.

Erik Wisterberg

Reporter

Elon Musk gick mot strömmen på tisdagen.

Börsfrossan tycks fortsätta. De nordiska börserna backade ordentligt på tisdagen efter stora nedgångar i dagens asiatiska handel, vilket spred sig till hela Europa.

Även i New York startade börsdagen i moll. De ledande New York-börserna inledde med breda nedgångar under tisdagens första handelstimmar.

Men en aktie gick som en raket. Elon Musks elbilsbolag Tesla var vid klockan 19.00, svensk tid, på tisdagskvällen upp hela 10 procent.

Teslas kvartalsrapport släpps på onsdagen. Nyhetsbyrån Direkt rapporterar att Citron Research, som tidigare varit negativt inställd till Tesla, har bytt fot inför onsdagens kvartalsrapport. Analyshuset menar bland annat att Model 3 "bevisligen har blivit en succé".

Citron Research har länge spekulerat i en nedgång i Teslas aktie, så kallad blankning. Man har också varit skarpt kritisk mot vd:n Elon Musk – och stämde nyligen Tesla för Musks twittrande om sina planer på att köpa ut bolaget från börsen. 

I den nya analysen, som avslöjar att Citron Research gått från en kort till en lång position i Tesla, konstaterar firman att Musks beteende har överskuggat viktigare saker. 

"Medan alla fokuserar på att Elon Musk röker gräs, så eldar han i tysthet upp hela bilindustrin", skriver Citron Research enligt Reuters.

Breakit berättade nyligen om ett smått historiskt skifte. Tesla säljer nu säljer mer bilar i USA än bilens uppfinnare.

"Tesla tar inte bara kunder från BMW och Mercedes, utan även från Toyota och Honda", konstaterar Citron Research.

Vid 21:30 tiden på tisdagskvällen hade Teslas aktiekurs gått upp med 12 procent.

Läs fler artiklar
LÄS MER