Analytikerna spår ett tufft kvartal för Autoliv

Autoliv

Autolivs egenutvecklade självkörande bil. Foto: Press.

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

En svajig global bilproduktion och stigande kostnader för råvaror ligger bakom den dystra prognosen.

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv väntas ha haft ett tufft tredje kvartal. En sänkning av tillväxtprognosen för helåret ligger nu i korten.

"Vi väntar oss att det tredje kvartalet ska missa prognoserna och att guidningen sänks, då exponering mot individuella kunder och mot Kina skapar ett nedåttryck på den organiska tillväxten, medan råvaruinflation sannolikt sätter press på marginalerna både under det tredje och det fjärde kvartalet", skriver till exempel RBC Capital Markets i en analysuppdatering.

Autoliv guidade i samband med sommarens halvårsrapport för att 2018 års organiska tillväxt skulle bli cirka 8 procent, medan den totala tillväxten skulle bli omkring 10 procent.

Enligt Infront Datas sammanställning av åtta analytikers prognoser väntas nu i genomsnitt en organisk försäljningsökning om 6,5 procent för 2018.

Den europeiska bilförsäljningen har svängt kraftigt under sommaren till följd av införandet av den nya testcykeln WLTP. Försäljningen steg kraftigt i juli och augusti då äldre bilar reades ut, men rasade i september sedan de nya reglerna trätt i kraft. Enligt analysfirman IHS minskade tillverkningen med 1,6 procent under kvartalet.

Autoliv har också en stor exponering mot Kina, påminner RBC. Även Pareto Securities lyfter fram Kina, där produktionen under kvartalet minskade med 4,2 procent enligt IHS.

"Vi väntar oss att den kinesiska bilproduktionen och försäljningen av nya bilar ska vara oförändrad till något negativ för helåret 2018", skriver Pareto.

Autolivs för sektorn ovanligt stora försäljning till de japanska biljättarna kan också visa sig problematisk under kvartalet. Toyota, Honda och Nissan har alla redovisat produktionsdata som var sämre än RBC räknat med tidigare i sommar, skriver banken.

På kostnadssidan spås högre råvarukostnader komma att tynga marginalen. Bolagets egen prognos lyder på en justerad rörelsemarginal om "mer än 11 procent" för 2018. Enligt de totalt fjorton analytiker som räknat på det justerade resultatet väntas i genomsnitt en marginal på 10,9 procent.

Försäljningen väntas i snitt uppgå till 2.060 miljoner dollar och det justerade rörelseresultatet till 216 miljoner dollar.

Rapporten väntas på fredagen den 26 oktober, klockan 12. En telefonkonferens för media och analytiker startar klockan 14.

Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker i en sammanställning av Infront Data. Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.

Läs mer