Kartläggning: Få kvinnor i styrelsen hos svenska techbolag 2018

Soundtrack your brandMin doktorStartups

Foto: Istockphoto

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Sämre än börsbolagen.

Endast en femtedel, 18 procent, av styrelseledamöterna i 40 av Sveriges största digitala bolag är kvinnor. Det visar en kartläggning som sajten Di Digital har gjort. 

Bland börsnoterade bolag uppgår andelen kvinnliga ledamöter jämförelsevis till 34 procent. 

”Utvecklingen går väldigt långsamt. Jag gick ut universitetet 1976 och trodde att näringslivet skulle vara jämställt redan då”, säger styrelseproffset Sarah McPhee, ledamot i Klarna och ordförande för Fjärde AP-fonden till sajten.

På Stockholmsbörsen är det bara 4 procent av bolagen som helt saknar kvinnor i sina styrelser, enligt en rapport från Allbright. Enligt Di Digitals undersökning saknar däremot hela 40 procent av techbolagen kvinnor i sina styrelser.

Bolag som Trustly, Magine, Qapital, Min Doktor, Truecaller och Soundtrack Your Brand har bara män i styrelsen.

Anna Stenberg, vd för rekryteringsbolaget WES, säger att problemet till viss del grundar sig i att många grundare av techbolag är män, men att även riskkapitalet har ett ansvar i frågan.

”Redan i tidiga finansieringsrundor är det främst manliga investerare som kliver in som delägare och tar plats i styrelserna, ofta genom att erbjuda kunskap och engagemang mot andelar i bolaget. Även i de större rundorna där man vänder sig till riskkapitalbolagen så är nästan alla partners och investerare män”, säger hon till Di Digital.

Men det finns också tecken på förändring enligt Anna Stenberg. Nästan alla riskkapitalbolag vill öka mängden kvinnor i ledande positioner, men bolagen måste tänka rätt tidigt för att locka till sig kvinnliga ledare.

”Den grabbiga 'bromance-kulturen' är kvinnliga talanger och ledare inte intresserade av och de ratar medvetet en karriär i sådana bolag. Man behöver tänka proaktivt redan från start när det är dags att skala upp organisationen. Ofta kommer man till insikt för sent” , säger hon.

På listan över techbolag är det bara poddplattformen Acast som har en majoritet med kvinnor i styrelsen.

Läs mer