Uppgifter: Twitter-anställd uppmanades spionera åt saudiska regeringen

Twitter Sociala medier Sociala nätverk
Uppgifter: Twitter-anställd uppmanades spionera åt saudiska regeringen

AP Photo/Richard Drew/Petros Giannakouris.

Towe Boström

Reporter

Trollfabriker och spioner inom Twitter uppges vara en del av försöken att tysta kritiker.

Nyheten om journalisten Jamal Khashoggis mystiska död och försvinnande har skakat världen. Han försvann i samband med ett besök på det saudiska konsulatet i Turkiet.

I spåren av det uppmärksammade fallet publicerar New York Times uppgifter som belyser hur representanter för den saudiska regeringen ska ha använt Twitter för att tysta kritiker. 

Här framgår det att Jamal Khashoggi varit föremål för så kallade trollattacker i försök att tysta honom. Trollfabrikerna ska ha utgjorts av hundratals personer som attackerade honom och andra inflytelserika personer på sociala medier. Målsättningen ska bland annat ha varit att förändra folks uppfattning till det sämre. 

Twitter har varit en populär plattform i Saudiarabien sedan den arabiska våren. New York Times konstaterar dock att hoppet om en demokratisk plattform tonat ut i takt med att auktoriteter missbrukar Twitter för att manipulera och tysta. 

Tidningen skriver att Twitter under 2015 blev medvetna om ett möjligt försök att infiltrera plattformen.  Representanter från västerländsk säkerhetstjänst ska ha meddelat Twitter att en anställd, med saudisk nationalitet, kontaktats av saudier för att spionera.

Den anställde ska ha övertalats att spionera på flera konto. Personen hade vid tillfället tillgång till information om användare kopplat till exempelvis telefonnummer och IP-adresser. 

Twitter sparkade medarbetaren men ska inte ha funnit några bevis på att denne lämnat över någon data. Därefter ska plattformen ha varnat ett antal användare om att deras konto kan ha blivit mål för "statligt backade aktörer".

Bland de drabbade återfinns aktivister för mänskliga rättigheter. Flera av dem arbetade med ett icke vinstdrivande projekt för att söka anonymt på nätet och kringgå statlig övervakning.

Twitter har avböjt att kommentera. 

Läs fler artiklar
LÄS MER