Arabvärldens Warren Buffet fängslades – nu investerar han i svenskens bolag

Careem Taxi
Arabvärldens Warren Buffet fängslades – nu investerar han i svenskens bolag

Magnus Olsson är medgrundare av Careem, flankerad av investeraren Alwaleed bin Talal (till vänster) och kronprins Mohammed bin Salman (till höger). Foto: AP/TT samt pressbild.

Erik Wisterberg

Reporter

På ena sidan står Uber, backat av den saudiska kronprisens fond.
På andra sidan finns Magnus Olssons Careem och arabvärldens Warren Buffet.
Här är historien om hur succésvensken hamnade mitt i stormens öga.

Den senaste veckan har västvärldens relationer med Saudiarabien återigen hamnat i skarp blixtbelysning.

Richard Branson tackar nej till en miljard dollar från den statliga investeringsfonden. Ubers vd Dara Khosrowshahi bojkottar "öknens Davos", den stora investeringskonferensen som samma fond ordnar i nästa vecka.

Det misstänkta mordet på Jamal Khashoggi gör att världens blickar vänds mot kungariket på den arabiska halvön. Ett land där fantastiska rikedomar finns – men där bloggare döms till 1000 piskrapp för att ha smädat islam.

Mitt i allt detta navigerar svensken Magnus Olsson. 2012 var han med och grundade den Dubai-baserade Uber-konkurrenten Careem. Bolaget är i dag så stort i Mellanöstern att Uber uppges ha velat köpa företaget för över 20 miljarder kronor.

Vare sig han vill eller inte befinner sig den svenske entreprenören nu mitt i getingboet. I torsdags stod det klart att hans Careem får in 1,8 miljarder kronor – pengar som bland annat kommer från kronprisen Mohammed Bin Salmans kusin. En prins som själv har fått känna på den repressiva saudiska regimens makt.

Arabvärldens Warren Buffet

Prins Alwaleed bin Talal är Saudiarabiens mest välkända investerare. Han är en av Mellanösterns rikaste män, har kallats för "arabvärldens Warren Buffet" och är dessutom medlem av den saudiska kungafamiljen.  Han är kusin med kronprins Mohammed Bin Salman.

Men – Alwaleed bin Talal var också en av dem som greps förra hösten av just kronprinsen Mohammed bin Salmans nya anti-korruptionskommité.

Tillsammans med 10 andra prinsar, fyra ministrar och ett tiotal före detta ministrar fördes han till Ritz Carlton i Riyadh som över en natt förvandlades till ett slags lyxfängelse. Det hela blev en internationell nyhet.

"Vårt hemland kan inte existera om inte korruption utrotas och de korrupta hålls ansvariga", sade kronprinsen Mohammed bin Salman.

Men de flesta bedömare menade att det i själva verket var ännu ett sätt för kronprinsen att rensa ut rivaler, stärka sin makt och tysta kritiker.

Efter 83 dagar i kronprinsens lyxfängelse släpptes Alwaleed bin Talal. Hur han kom ur rävsaxen vet bara han själv och den saudiska regimen. Enligt The Wall Street Journal kostade det honom 6 miljarder dollar.

Själv berättade Alwaleed bin Talal att han gjort en hemlig uppgörelse.

"Det är konfidentiellt, och jag kan inte gå in på det. Men det finns en bekräftad förståelse mellan kungariket Saudiarabien och mig personligen", sade han till Bloomberg i den första intervjun efter att han släpptes.

Hans investeringsbolag Kingdom Holding klev in som delägare i Careem redan 2017. Och i torsdags blev det känt att samma bolag är en av huvudinvesterarna när Magnus Olssons Careem nu tar in 1,8 miljarder kronor i riskkapital.

Saudiarabiens statliga investeringsfond, PIF, köpte för två år sedan 5 procent av Uber. Det gör PIF, styrd av kronprins Mohammed bin Salman, till en av Ubers största investerare.

Bojkott mot Uber?

Careem och Uber konkurrerar nos mot nos i Saudiarabien, ett land där kvinnor fram tills i somras inte tilläts ha körkort. Uber har till exempel 1,3 miljoner kunder per kvartal i landet, och 80 procent av dem är kvinnor.

Careem har en väldigt stark närvaro i Saudiarabien. Sett till antalet städer är det slutna kungariket bolagets största marknad. Kvinnor är den största kundgruppen.

Nu backas bolagen alltså av var sin del av den saudiska kungafamiljen.

På ena sidan står kronprins Mohammed bin Salman, vars fond har gått in tungt i Uber. På andra sidan finns hans tidigare fängslade kusin, prins Alwaleed bin Talal, som backar Careem.

I mellanöstern höjs nu röster för en bojkott mot Uber. Detta eftersom Ubers vd, den iranskfödde Dara Khosrowshahi, vägrar att delta på nästa veckas stora investeringskonferens anordnad av Ubers delägare, den statliga saudiska investeringsfonden.

Försvarsministern i Bahrain – en nära allierad till Saudiarabien – twittrar ut budskap om att man ska "bojkotta alla som bojkottar Saudiarabien. Samtidigt syns tecken på att människor i sociala medier säger att man ska radera Ubers app och istället använda sig av Careem.

Mitt i allt står Magnus Olsson, Lundasonen som efter en hjärnblödning bestämde sig för att lämna livet som konsult för att göra något som kunde förändra världen och bli riktigt stort.

Framtiden ser minst sagt intressant ut för den svenske entreprenören.

Breakit har sökt Magnus Olsson, för att höra hur han ser på läget efter den nya investeringen från den saudiske prinsen. Careems pressavdelning har dock tackat nej, med hänvisning till att Magnus Olsson befinner sig på resande fot.

Läs fler artiklar
LÄS MER