Sök

Qliros omsättning minskar: "Det följer arbetet"

Qliro

Marcus Lindqvist, vd och koncernchef för Qliro Group. Foto: Press

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Omsättningen minskar men e-handlaren gör en liten vinst för tredje kvartalet.

Rapporterna duggar tätt och under fredagsmorgonen riktades strålkastarna mot e-handelskoncernen Qliro som presenterade sin delårsrapport för januari till september. 

Qliro redovisar minskande omsättning under tredje kvartalet jämfört med samma period året innan. Omsättningen uppgick till 665,1 miljoner kronor, vilket är en minskning med 3 procent mot föregående år. 

Rörelsevinsten landade på 700.000 kronor. Motsvarande period förra året var förlusten 4,4 miljoner.

Vid 13-tiden på fredagen var aktien uppe över 11 procent. 

Marcus Lindqvist är vd och koncernchef för Qliro Group. 

”Det är en stark rapport som visar på en underliggande tillväxt i alla våra verksamheter”, konstaterar Marcus Lindqvist. 

Han vill inte stirra sig blind på den minskade omsättningen och kopplar det till att Cdon stänger ned sin egenförsäljning.

Nelly, som tidigare pekats ut som ett sänke, ökade omsättningen med 11 procent till 308 miljoner kronor Rörelseresultatet ökade något till 18,7 miljoner kronor. 

”Nyckeln ligger i våra egna varumärken där vi träffat rätt”, kommenterar Marcus Lindqvist. 

De tidigare problemen kopplade till Nelly rörde bland annat försenade leveranser och ökade returer. 

Under gårdagskvällen bäddade Qliro för rapporten genom att kommunicera nya finansiella mål för de tre dotterbolagen Cdon marketplace, Nelly och Qliro financial services.

Det handlade bland annat om att Cdon ska påskynda omställningen mot renodlad marknadsplats, något som väntas påverka finansdelen Qliro financial services negativt. Samtidigt höjde Qliro tillväxtmålen för Nelly.

Marcus Lindqvist kommenterar den förändrade prognosen; 

”Det följer arbetet med att vi ska bygga tre separata starka företag där vi jobbar med att optimera respektive företag. Vi stänger ned egenförsäljningen som varit olönsam för Cdon och då behöver vi revidera vår prognos". 

Det spekuleras vilt i när Amazon kan tänkas komma till Sverige, något som kan ge stark påverkan på Qliro med flera. 

”Jag har inte hört att någon i min organisation varit i kontakt med eller hört något om Amazon", säger Marcus Lindqvist. 

Han är inte överdrivet orolig över e-handelsjättens eventuella intåg och pekar på flera marknader där Amazon inte konkurrerat ut rådande aktörer. 

”Det betyder inte att vi inte har respekt för dem, men jag har respekt för många duktiga konkurrenter" säger Marcus Lindqvist.  

När Qliro i somras rapporterade för det andra kvartalet uppgick omsättningen till 807 miljoner kronor. Det var i linje med omsättningen för samma period året innan.

Läs mer