Han besökte sex inkubatorer på ett halvår – nu blir resan en bok

The Startup Adventure Inkubatorer
Han besökte sex inkubatorer på ett halvår – nu blir resan en bok

Foto: Kristin Wiktorsson.

Sara Lindmark

Reporter

Under ett halvår reste Erik Wallin runt till sex ledande inkubatorer i världen.
Han har bland annat undersökt vad som driver entreprenörer i Kenya och hur framgångsrika team byggs i Indien. Allt sammanfattas i boken “The startup adventure.”

Varför åkte du på den här inkubatorsresan?

“Jag jobbade på Drivhuset i Trollhättan och har länge varit fascinerad av entreprenörskap. Inkubatorer har det främsta uppdraget att hjälpa företag att växa snabbare – men vilka är bäst i världen på det? Så jag bestämde mig för att åka och besöka sex ledande inkubatorer i olika delar av världen.”

Vilka länder besökte du?

“USA, Brasilien, Indien, Kina, Kenya och Nya Zeeland – en månad för varje inkubator. Jag fick en möjlighet att se vad som händer och kunde göra djupintervjuer med både entreprenörerna och de som driver inkubatorerna. Jag har tittat på hur inkubatorer finansierar verksamheten, hur de hittar entreprenörer och driver arbetet framåt.”

Hur finansierade du projektet?

"Jag hade läst om crowdfundingfenomenet och ville testa det. Så jag tog tjänstledigt, sa upp lägenheten och startade en kickstarterkampanj. Målet var att få in 150.000 kronor och det började bra med en del uppmärksamhet i media så jag tänkte att det skulle rulla på. Men efter fyra dagar fanns bara 2.800 kronor på kontot, så då tog jag istället på mig säljhatten. Precis innan planet lyfte till Nairobi så lyckades jag få in de sista pengarna.”

Hann du få någon överblick på en månad i respektive inkubator?

"Jag kan absolut inte mer än någon som har varit på plats en längre tid och är insatt i entreprenörskap lokalt. Däremot har jag kunnat jämföra de här djupintervjuerna från varje ställe på ett sätt som jag inte tror har gjorts tidigare.”

Vad förvånade dig mest?

“Det var förvånansvärt lika attityder i alla de här inkubatorerna. Entreprenörerna hade samma mindset; de ville uppnå något som är större än en själv. Chefer för inkubatorer svarade också att de letar efter den typ av entreprenör och inte sådana som bara vill tjäna snabba pengar."

Det låter lite klyschigt?

“Ja, det låter jätteklyschigt, men det intressanta var att entreprenörer svarade samma sak på allade olika platserna.”

Var det något land som stack ut?

“Alla länder stack ut på sitt sätt men inkubatorn i Kina jobbade på ett väldigt fascinerande sätt med att hitta nya entreprenörer. De jobbade nära universitetet och gav lärare i olika ämnen i uppgift att hålla utkik efter talanger. Sedan tipsade de inkubatorn som tog kontakt med personen.”

Och nu har du skrivit en bok om erfarenheterna. Hur har den tagits emot?

“Responsen har varit bra hittills, runt 100 böcker har sålts på fyra dagar. Boken var egentligen ett resultat av den här crowdfundingkampanjen eftersom jag lovade att de som gick in med ett visst belopp skulle få en bok.”

Läs fler artiklar
LÄS MER