Sök

Stuvade om i hela ledningen – nu ska Medicoo ta upp kampen med nätläkarna

MedicooDigital vårdcentralDigital vård

Jan Lundblad, vd på Medicoo.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Nätläkaren Medicoo är redo att satsa efter att ha bytt både ägare och ledning.
"Nu befinner vi oss i ett läge där vi är redo för att accelerera”, säger vd:n Jan Lundblad.

Under förra våren rapporterade vi om nätläkaren Medicoo som planerade att ta upp kampen med Kry och Min Doktor.

Trots det har besöken hittills bara legat på några hundra i månaden. Så vad har hänt?

Det gångna året har bolaget bytt ut såväl ägare som ledning. I slutet av förra året sålde de båda grundarna Philip Segenmark och Richard Ljungberg sitt innehav i bolaget.

Kort därefter lämnade även dåvarande vd:n bolaget tillsammans med representanter ur styrelsen.

I dag är Medicoos medgrundare Mike Zyto och den största investeraren och majoritetsägaren Magnus Wahlbäck, genom Maxus Capital, kvar ur det ursprungliga gardet. Enligt Magnus Wahlbäck lämnade de båda grundarna Medicoo "till följd av andra åtaganden".

Skälet till vd-bytet i våras ska ha varit oenigheter om hur Medicoo skulle drivas framåt. 

”Min uppgift är att leda det här bolaget vidare”, säger den nya vd:n Jan Lundblad till Breakit. 

Han har suttit på posten sedan i maj och har bland annat en bakgrund som vd på Payzone Nordic och Synoptik. 

I dagsläget har Medicoo hanterat runt 10.000 patienter. 

”Vi har legat lågt i marknadsföringen och utvecklat plattformen, därför har vi inga större volymer. Nu befinner vi oss i ett läge där vi är redo för att accelerera”, säger Jan Lundblad.

Det innebär bland annat att plattformen byggts om för att bli mer skalbar, med internationell expansion i åtanke. I dag kan patienten välja att chatta, samtala eller ha videomöte med sin läkare över nätet.

Inom kort lanserar Medicoo även en AI-satsning där en bot integreras i patientmötet. Den ska bland annat hjälpa patienterna att kostnadsfritt diagnosticera hudåkommor samt guida vidare vid behov.

Bolaget har tagit in runt 15 miljoner kronor sedan starten och genomför i stunden ytterligare en kapitalrunda. Jan Lundblad understryker vikten av att förnyelse i takt med att konkurrensen inom digital vård växer.

”I början är det många som ser likadana ut, sedan blir det avgörande hur man differentierar sig. Det har jag redan sett i betalbranschen och många andra branscher”.

Medicoos modell bygger på att läkarna arbetar när det passar dem, genom frilansavtal och bemanningslösningar.

Diskussioner pågår om huruvida läkare, som kostar landstingen mer än exempelvis sjuksköterskor, ska hantera lättare vård eller inte.

”Vi har bara läkare i nuläget, men det är inget som säger att vi inte skulle kunna använda sjuksköterskor längre fram”.

Vd:n ser stora möjligheter och hoppas på en lösning som underlättar samarbeten mellan nätläkare och landstingen. I dagsläget pågår flera utredningar kopplade till digital vård.  

Jan Lundblad ser även potential inom företagssektorn för Medicoo och pekar på ett behov av att modernisera företagsvården.

Medicoos senaste bokslut, som sträcker sig från hösten 2016 till början av 2018, visar en omsättning på 3,3 miljoner kronor och en förlust på 5,7 miljoner kronor.

”Vi har byggt en modell vi vet fungerar, nu är det läge att accelerera, och vi räknar med att göra breakeven 2020”, säger Jan Lundblad.

Breakit har sökt Philip Segenmark, Richard Ljungberg och Carl Tilgmann.

Läs mer