Sök

Han ska rädda onoterade bolag från att drunkna i pappersarbete

Veckans Break?E-aktiebok

E-aktieboks vd, Mikael Renck

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Mikael Renck vill ge onoterade bolag samma uppbackning som börsnoterade bolag. Därför har han skapat tjänsten E-aktiebok.

Varje vecka kör vi en artikel som vi kallar “Veckans Break?” om ett ungt svenskt bolag. Den här veckan är dags för tjänsten E-aktiebok.

Tjänsten ska effektivisera bolagsrättsliga procedurer och spara pappersarbete för entreprenörer.

“Man kan säga att E-aktiebok är en kombination av Avanza och Euroclear. Fast för onoterade bolag. Vi ger ägarna en översikt över sitt innehav och digitaliserar aktieboken åt bolagen”, säger grundaren Mikael Renck.

Med tjänsten vill han minska onoterade bolags behov av specialisthjälp och på så sätt spara kostnader.

“Säg att man gör en nyemission genom crowdfunding. Då kanske man plötsligt har 150 nya delägare och måste skicka ut avräkningsnotor till allihop. I vanliga fall måste de flesta hyra in någon att sköta det, men med vår tjänst är det klart på två knapptryck”, säger Mikael Renck.

Han menar att det generellt sett finns betydligt färre stödfunktioner för onoterade bolag än de som faktiskt är börsnoterade. Det var därför han startade E-aktiebok som nu har funnits i ungefär ett och ett halvt år.

“Det finns ett helt system runt noterade bolag med börs, rådgivare och stor mediebevakning. Det är först på senare år som folk har börjat få upp ögonen mer för onoterade bolag. Det är där vi kommer in”, säger han.

Han medger dock att det finns begränsningar som gör att de inte kan fylla alla funktioner.

“Vi är inte ett tillståndspliktigt bolag så vi driver till exempel ingen börs. Det vi däremot kan göra är att öka transparensen mellan entreprenör och ägare”, säger han.

Tjänsten utvecklas ständigt och Mikael Renck säger att de släpper nya funktioner ungefär varannan vecka. Senast lanserade de en forumfunktion där entreprenörer kunde diskutera företagets utveckling med sina ägare.

“Det där är något vi verkligen tror behövs. Jag har pratat med många bolag som har kört med stängda Facebookgrupper innan för att det inte finns något smidigt system. Då måste man vara jättenoga med att hela tiden rensa i gruppmedlemmarna så att det inte ligger kvar en massa gamla ägare som inte ska ha den insynen i bolaget”, säger han.

I dagsläget har Mikael Renck inga planer på att själv utöka antalet aktieägare i det egna bolaget.

“Just nu känns det inte så nödvändigt att ta in kapital. För oss handlar det om att fortsätta utveckla produkten och skapa fler funktioner för våra användare. Det finns mycket man hyr in jurister eller revisorer till som egentligen kan automatiseras. Det finns många hål att fylla”, säger han.

Läs mer