Vobling köps upp av Bublar Group för 50 miljoner kronor

Bublar Group Vobling
Vobling köps upp av Bublar Group för 50 miljoner kronor

Samsungs VR-headset. Foto: Markus Schreiber/TT.

Finwire / Breakit

Mobilspelsbolaget Bublar köper upp det svenska AR/VR-bolaget Vobling.
Prislappen går loss på 50 miljoner kronor.

Vobling utvecklar VR- och AR-lösningar åt olika bolag på konsultbasis. Tidigare i år köptes konkurrenten Ravyr upp som grundats av tre tidigare TV4-toppar.  Nu köps Vobling i sin tur upp av mobilspelsbolaget Bublar group i en affär värd 49,8 miljoner kronor. Betalningen sker främst genom nyemitterade aktier men också en del kontant. 

Det rapporterar nyhetsbyrån Finwire som hänvisar till ett pressmeddelande. 

Bublar, som är listat på NGM Nordic MTF, utökar därmed sin verksamhet inom spelutveckling i AR/VR och expanderar ytterligare in i B2B-marknaden. Affären fick Bublars aktie att rusa på börsen. Vid lunchtid var den upp 19 procent. 

I förvärvet ingår Voblings dotterbolag på Filippinerna, som blir en viktig plattform för att stärka produktionskapaciteten inför utveckling av nuvarande och kommande spelportfölj, bland andra det AR-baserade Hello Kitty-spelet som lanseras under 2019.

Under innevarande verksamhetsår som nu påbörjats (september 2018 - augusti 2019), räknar Vobling med en omsättning på cirka 24 miljoner kronor och nettovinst om cirka 7 miljoner kronor, vilket skulle innebära en fortsatt stark tillväxt med bibehållen vinstmarginal mot föregående period. Genom förvärvet blir Bublar tillsammans med Vobling det största noterade AR/VR-bolaget i Norden, uppger Bublar i sitt pressmeddelande.

I samband med affären har Bublars styrelse fattat beslut om att också genomföra en riktad nyemission om nära 1,57 miljoner aktier till ett fåtal kvalificerade investerare. Teckningskursen har fastställts till 6,38 kronor per aktie.

Nyemissionen har tecknats av bland annat Sensor Fonder, Handelsbanken Fonder, IKC Fonder och Per Anders Wärn varav Sensor Fonder är den största med cirka 3,5 miljoner kronor. Genom nyemissionen kommer bolaget att tillföras cirka 10 miljoner kronor före transaktionskostnader.

Läs fler artiklar
LÄS MER