Techinvesteraren Chamath Palihapitiya: "startupvärlden är ett Ponzibedrägeri"

Finwire / Breakit

Chamath Palihapitiya delar med sig av en dyster syn på startupbranschen.

Techinvesteraren Chamath Palihapitiya anser att dagens startupscen inte är något annat än ett stort Ponzibedrägeri.

Hans syn bottnar i den besatthet som tagit över Silicon Valley om att startups måste uppvisa enastående tillväxt för att räkna med kapital.

Han sade att många av företagen väljer då att göra detta, nämligen att på papper visa höga tillväxtsiffror för att locka till sig mer pengar. Men i slutändan blir detta ohållbart och därav Chamaths jämförelse med ett Ponzi-upplägg.

Chamath sade detta till CNBC under en konferens i San Francisco. Han kommenterade också det egna riskkapitalbolaget Social Capital, som sett flera anställda lämna under senaste veckorna. Chamath har också haft problem med sina partners och numera bestämt att man inte längre tar in kapital från utestående personer.

Vidare kommer Social Capital att framöver agera som ett holdingbolag med techinnehav man avser att behålla under en längre tid, och det utan kravet på enastående tillväxt.

Chamath sade att han hellre föredrar startups som växer årligen med 20-25 procent i 15 år än en startup som skjuter i höjden med 400 procent i tillväxt innan den efteråt kollapsar helt.

Läs fler artiklar
LÄS MER