Kristersson ger besked: "Nu har talmannen ansvar för nästa steg"

Moderaterna Politik
Kristersson ger besked: "Nu har talmannen ansvar för nästa steg"

Stefan Löfven och Ulf Kristersson leder Sveriges två största partier. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT (montage av Breakit).

Erik Wisterberg

Reporter

Vem ska regera Sverige?
Vid lunchtid på söndagen kom beskedet från Ulf Kristersson.

Under söndagsförmiddagen träffade Ulf Kristersson talmannen. På en presskonferens direkt efteråt berättade han vilka regeringsalternativ som han har undersökt förutsättningarna för. 

Kristersson har använt tre kriterier. Hans regeringsalternativ skulle "bygga på alliansen", vara en regering som M "vill leda", och slutligen ha förutsättningar att "tolereras av riksdagen". 

Sen kom beskedet. Ulf Kristersson säger att hans förslag ligger kvar, men att hans försök att bilda en regering har varit fruktlösa. 

"Jag har i dag meddelat talmannen att det saknas förutsättningar för alla dessa alternativ. Nu har talmannen ansvar för nästa steg". 

Kristersson inledde presskonferensen med att beskriva motiven till hans så kallade "3-2-1"-förslag, som presenterades i fredags. 

"Mitt erbjudande var att bilda regering med de partier som nu anser sig kunna sitta i regeringen. Regeringens politik skulle under alla omständigheter vara Alliansens politik", sade Kristersson. 

Men så har det inte riktigt tolkats av hans allianskollegor. 

Centerpartiet och Liberalerna sade i lördags nej till Ulf Kristerssons senaste utspel. Både Jan Björklund och Annie Lööf tyckte att Moderaternas partiledare agerat olämpligt när han gått ut med dessa tankar offentligt på Facebook.

Kristersson hade formellt tills på tisdag på sig att få fram ett hållbart regeringsunderlag, något som kräver att de låsningar som nu finns dyrkas upp. 

Samtidigt tycks sprickan inom Alliansen, där synen på att regera med stöd i riksdagen av SD delar borgerligheten, växa sig större. 

Samma spänning finns även inom näringslivet, där många gärna vill se en alliansregering.

Ny talmansrunda i morgon

Talmannen Andreas Norlén ska i morgon träffa partiledarna, för att fråga vem de tycker ska bli nästa statsministerkandidat – samt vilka slutsatser de drar av vad som har hänt.

"Ulf Kristersson och jag har haft ett samtal i dag, så han kommer inte att behöva komma tillbaka i morgon", säger Andreas Norlén och fortsätter.  

"Det är de övriga sju partiledarna som kommer att bjudas in". 

Talmannen har fyra gånger, så kallade talmansrundor, på sig att få fram en statsministerkandidat som passerar riksdagen. Röstar riksdagen ner alla förslag till ny statsminister ska ett extra val hållas inom tre månader.

Läs fler artiklar
LÄS MER