Pär-Jörgen Pärson om stadens Tiptapp-kopia: “Så urbota dumt”

Tiptapp
Pär-Jörgen Pärson om stadens Tiptapp-kopia: “Så urbota dumt”

Pär-Jörgen Pärson. Foto: Sara Lindmark och press.

Sara Lindmark

Reporter

Stockholms stad stoppar Tiptapp – och kopierar idén. Det får Northzones investerar-ess Pär-Jörgen Pärson att se rött.

Stockholms stad vill stoppa den del av Tiptapp-appen som hjälper folk att få sitt skräp kört till återvinningen. Nu planerar man dessutom att kopiera det populära konceptet med en egen sop-app.  

Det här får investerarstjärnan Pär-Jörgen Pärson att ilskna till rejält. Han är partner på riskkapitalbolaget Northzone, en av Sveriges framgångsrikaste investerare och var den som “upptäckte” Spotify.

Så här skriver han: 

Myndigheters utveckling av appar och digitala tjänster väcker ofta ilska, då skattepengar riskerar att rinna iväg. Många minns säkert hur Arbetsförmedlingen satsade 100 miljoner på att utveckla en ny sajt – som aldrig blev av.

Den gången skrev Klarnas vd, Sebastian Siemiatkowski en hyllad tweet och erbjöd Arbetsförmedlingen att han kunde göra jobbet – för 2 miljoner.

Även Försvarsmaktens app har blivit hårt kritiserad. Den kostade 25 miljoner att bygga och myndigheten anklagades för att förstöra Sveriges innovationsklimat med skattepengar.

Försäkringskassan var 2009 i en skandal där just konsultbolaget Accenture skulle utveckla en ny plattform åt myndigheten. Notan skenade och projektet avbröts i förtid när det avslöjades att det skulle kunna gå på tio miljarder kronor. 

Läs fler artiklar
LÄS MER