Mäklare tror på stigande bopriser

Mäklare tror på stigande bopriser

Foto: TT

Direkt / Breakit

"Styrkebesked".

Allt fler fastighetsmäklare räknar med stigande bostadspriser, både på bostadsrätter och småhus. Samtidigt ökar andelen mäklare som tror både på minskat utbud och ökad efterfrågan.

Det visar Mäklarsamfundets kvartalsvisa undersökning Mäklarinsikt, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"De flesta tror på en stabil prisutveckling, men vi ser nu att allt fler ser mer positivt på utvecklingen än tidigare, vilket är ett styrkebesked", säger Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen till Nyhetsbyrån Direkt.

Han säger att det förmodligen beror på att grundläggande ekonomiska fundamenta är fortsatt goda, med låga räntor, hög sysselsättning och ökade disponibla inkomster.

"Det styr mycket på marknaden och de faktorerna har inte förändrats", säger han.

På bostadsrättsmarknaden tror 19 procent av mäklarna på stigande priser under det fjärde kvartalet, en ökning med 8 procentenheter från föregående kvartal. 18 procent räknar med sjunkande priser, ned från 25 procent. Övriga 62 procent tror på oförändrade priser.

"Sett i ljuset av att augusti och september är säsongsmässigt starka månader är det ett tydligt tecken på att optimismen börjat återvända till flera lokala bostadsrättsmarknader", skriver Mäklarsamfundet.

På småhusmarknaden räknar 18 procent av mäklarna med stigande priser, en ökning med 7 procentenheter. 12 procent tror på sjunkande priser, 7 procentenheter färre än föregående kvartal. 71 procent räknar med oförändrade priser.

Vad gäller efterfrågan ökar andelen som tror på ökad efterfrågan på bostadsrätter, till 26 procent från 19 procent föregående kvartal. Andelen som tror på lägre efterfrågan sjunker till 16 procent.

Samtidigt är det nu färre mäklare som räknar med ett ökat utbud, 28 procent mot tidigare 33 procent. Andelen som tror på ett minskat utbud sjunker också, med 4 procentenheter, till 14 procent, vilket gör att andelen som tror på ett oförändrat utbud därmed ökar, till 58 procent.

På småhusmarknaden tror 26 procent av mäklarna på ökad efterfrågan under det fjärde kvartalet, en ökning med 7 procentenheter. Andelen som tror på minskad efterfrågan sjunker till 14 procent.

Andelen som tror på ett lägre utbud av småhus ökar med 3 procentenheter till 23 procent. Andelen som räknar med ett ökat utbud sjunker relativt kraftigt, med 12 procentenheter, till 18 procent.

Undersökningen genomfördes den 11 till 28 september och 747 fastighetsmäklare har svarat.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER