Tommy Jacobson investerar nya miljoner i Truecaller

Truecaller

Finansmannen Tommy Jacobson. Foto: Press.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Den nya "Swish"-satsningen får finansmannen Tommy Jacobson att öppna plånboken.
Den svenska telefonboksappen Truecaller blir mer och mer ett renodlat fintech-bolag. Under den senaste månaden har företaget rullat ut en egen version av betalfunktionen Swish på sin största marknad Indien där man idag har 150 miljoner användare.

Idag drar Truecaller in majoriteten av sina intäkter på reklam som publiceras i appen men på sikt hoppas bolaget tjäna betydligt mer på transaktioner som görs i appen.

Nu går en av deras storägare, finansmannen Tommy Jacobson, in med nytt kapital i bolaget. Totalt handlar det om en investering på närmare 50 miljoner kronor som görs via riskkapitalbolaget Zenith ventures. Merparten av pengarna tillförs bolaget i form av en nyemission men Tommy Jacobson köper också aktier från befintliga aktieägare.

"Den stora potentialen i Truecaller är att bolaget kan bli den viktigaste plattformen i världens mest snabbväxande ekonomier i Indien och Nordafrika", säger Tommy Jacobson och fortsätter:

”Jag är väldigt glad och stolt över att Zenith får vara en del av Alan och Namis resa. Jag är också lite förvånad, men såklart tacksam, att inte fler svenska institutionella investerar förstått potentialen i Truecaller”.

Efter transaktionen sitter Zenith ventures på 5 procent av aktierna i Truecaller. Bland de andra större ägarna i Truecaller märks annars bland andra riskkapitalbolagen Atomico och Sequoia och Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski.

Enligt Breakits källor värderas hela Truecaller till cirka 750 miljoner dollar (i en tidigare version av denna text skrev vi pinsamt nog "kronor" istället för dollar) i transaktionen. Vi har upprepade gånger sökt Truecallers vd och medgrundare Alan Mamedi för en kommentar. Men i Breakits podd kan du höra hela storyn – både om bolagets med- och motgångar:

 

Läs mer