Konrad Bergströms Xshore i tvist med Totech – krävs på en halv miljon kronor

XshorefakturaStockholms tingsrätt

Konrad Bergström.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Zound Industries-grundaren Konrad Bergström har hamnat i ekonomisk tvist med sitt nya projekt.

Entreprenören Konrad Bergströms nya elbåtsbolag Xshore anlitade Billingsfors-bolaget Totech för att arbeta på en styrpulpet inför båtmässan i Stockholm. Totech fakturerade Konrad Bergströms bolag för en summa på totalt 428.952 kronor fördelat på två fakturor. Men bolaget fick aldrig någon betalning för sitt arbete.

“Vi fick det här uppdraget två veckor före Stockholmsmässan och då blev jag uppringd och de undrade om vi kunde göra styrkonsolen till den här Xshorebåten i aluminium”, säger Tommy Tveter vd på Totech som berättar att fakturan förföll utan någon betalning.

“I mitten av april så ringde jag till Konrad och frågade varför han inte hade betalat. Då sade han att han kände sig lurad och att det var för dyrt.”

Fakturorna gällde dels själva styrkonsolen, men också reparationer av den efter skador som hade uppkommit i samband med mässan. De menar att de har fullgjort sin del av avtalet och att de även har anlitat underentreprenörer, vilket står för cirka 60 procent av det fakturerade beloppet.

Totech tog ärendet vidare till Stockholms tingsrätt, som dömde till deras fördel. Som skäl nämns att Xshore bestred sitt betalningsansvar utan att ange någon grund för bestridandet.

Konrad Bergström, som tidigare i år tvingades lämna sitt hörlursimperium Zound Industries efter en ägarstrid, säger själv att Totech har fakturerat för mycket men vill inte kommentera tvisten något ytterligare.

“Det jobb som har gjorts är inte rätt fakturerat”, säger han och menar att han kan styrka det inför förhandlingarna den 17 oktober.

Vi får se hur det går men jag har starka bevis för att de har fakturerat mig fel.”

Nu ska Tingsrätten alltså ta upp fallet igen, och de båda parterna ska mötas i en muntlig förberedelse den 17 oktober. Tommy Tveter är kritisk till hur Konrad Bergström och Xshore har skött affären.

“Vi har lagt ut de här pengarna. Personligen känner jag inte för att vara med och finansiera hans båt och äventyr.“

Läs mer