Sök

Facebooks nya drag i röst-fighten: Lanserar egen videolåda

Meta

Facebooks nya produkt Portal. Foto: press.

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Amerikanska giganten ger sig in i kampen om användarnas röster.

Sociala medie-företaget Facebook lanserade på måndagen en hårdvaruprodukt benämnd Portal som enligt Facebook ska göra att videosamtal känns som att man är i samma rum som den man pratar med.

Det framgår av presentationsmaterial från bolaget.

Produkten kommer i två storlekar: dels en 10-tumsversion och dels en 15-tumsversion som kallas Portal+. Den mindre modellen kostar 199 dollar och den större 349 dollar.

I den nya hårdvaran har Facebook även byggt in Amazons smarta AI-assistent Alexa. Så att användarna även ska kunna styra smarta prylar i hemmet med den nya hårdvaran.

Just ljud och röststyrning är något som spås bli en enorm ny plattform av flera i det digitala näringslivet. Bland annat den internationella marknadsgurun Steve van Belleghem lyfte tidigare i år fram Amazon Echo och Google Home som viktiga säljkanaler för e-handlare i framtiden.

En funktion som lyfts fram är en smart kamera som automatiskt följer det som händer, inklusive att den zoomar in och ut automatiskt för att behålla alla i synfältet.

Det finns även en funktion för "smart ljud" som ska minimera bakgrundsljud och förstärka rösten för den som talar. Vidare finns stöd för röststyrning.

"Tack vare AI-teknologi gör Portal videosamtal lättare och mer likt att träffas på riktigt, samtidigt som widescreenskärmen låter dig njuta av varje stund tillsammans", hävdar Facebook.

När Portal blir tillgänglig i Sverige är ännu oklart. I USA kommer produkten att levereras från november.

Läs mer