Domstol stoppar stämning på 35 miljarder mot Google

Google iPhone Dataskydd
Domstol stoppar stämning på 35 miljarder mot Google

Foto: Berit Roald/NTB scanpix/SCANPIX & AP Photo/Eric Risberg

Direkt / Breakit

Google har ingått förlikning för liknande stämning i USA, men när den prövades i Storbritannien sade domstolen nej.

Försöken att få till stånd en brittisk grupptalan riktad mot Google, för att ha ignorerat Iphoneanvändares sekretessinställningar, har gått i stöpet. En domare i en brittisk domstol, High Court, har bedömt att fallet inte kan föras vidare, skriver sajten Techcrunch.

Målet för grupptalan var att stämma Google på upp till 3 miljarder pund, motsvarande cirka 35 miljarder kronor, för handlingar bolaget skulle ha utfört under åren 2011 och 2012. Anklagelserna gick ut på att bolaget samlat in användardata från Iphones webbläsare Safari utan användarnas tillåtelse med hjälp av så kallade cookies.

I USA ingick Google år 2012 i motsvarande ärende förlikning med myndigheten FTC, Federal Trade Commission, vars uppgifter ungefärligen motsvarar svenska Konsumentverket och Konkurrensverket. Bolaget gick då med på att betala 22,3 miljoner dollar för att ha ignorerat Safarianvändarnas sekretessinställningar i syfte att kunna rikta annonser mot användarna.

I Storbritannien har advokater för käranden hävdat att känslig användardata såsom politisk hemvist, sexuell orientering och finansiell situation samlats in genom en så kallad "Safari workaround" från augusti 2011 till februari 2012. Advokaterna uppgav sig representera cirka 4,4 miljoner brittiska Iphoneanvändare och en bötessumma på 750 pund per person föreslogs, vilket skulle innebära en totalsumma på över 3 miljarder pund.

Enligt ett uttalande på måndagen fastslog dock den brittiska domstolen att den kärande parten inte kunnat visa en saklig grund för kravet på kompensation. Brittisk lag kräver att kärande part kan bevisa att den lidit skada som följd av brott mot relevanta dataskyddsregler - något domaren ansåg att man inte lyckats med i detta fall.

Google välkomnar domstolens beslut.

"Sekretessen och säkerheten för våra användare är extremt viktig för oss. Denna talan saknar grund, och vi är nöjda med att domstolen avfärdat den", säger en talesperson för bolaget enligt Reuters.

Konsumentaktivisten Richard Lloyd, som legat bakom grupptalan, är däremot inte alls nöjd med utslaget.

"Dagens dom är en extrem besvikelse och ställer i praktiken miljoner människor utan någon praktisk möjlighet att söka en lösning och kompensation när deras personliga data använts felaktigt", säger han i ett uttalande enligt nyhetsbyrån.

Läs fler artiklar
LÄS MER