Bekräftat: Klarnas ansökan om att bli bank är registrerad hos FI

Klarna Bank Finansinspektionen
Bekräftat: Klarnas ansökan om att bli bank är registrerad hos FI

Sebastian Siemiatkowski, vd för betallösningsföretaget Klarna Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Ett besked från Finansinspektionen kan dock dröja ”upp emot ett år”, enligt myndigheten.

Breakit kunde för knappt två veckor sedan avslöja att betalbolaget Klarna hade långt framskridna planer på att starta bank. Enligt våra källor skulle en ansökan skickas in till Finansinspektionen ”inom kort”. Nu bekräftar Finansinspektionen att Klarna kommit in med en ansökan.

”Vi har diariefört deras ansökan 30 september”, säger Linda Löfgren, jurist på Finansinspektionen.

Juristerna på Finansinspektionen har nu ett digert arbete framför sig. Handlingarna kopplade till ansökan omfattar fyra pärmar, modell större. Totalt är det flera tusen sidor som ska granskas innan något beslut kan fattas om huruvida Klarna ska få bedriva bankverksamhet i Sverige eller inte.

"Det är inte ovanligt att det kan ta uppemot ett år att gå igenom en sådan här ansökan och ta beslut”, säger Linda Löfgren.

Omfattningen av själva ansökan är en tydlig indikation på att den planerade inbrytningen på bankmarknaden är viktig för Klarna. Finansinspektionen tar ut en avgift på 270.000 kronor bara för att behandla ansökan.

Det är ingen vågad gissning att Klarna dessutom har investerat miljonbelopp i att ta fram ansökan, med hjälp av konsulter och jurister.

Läs fler artiklar
LÄS MER