Förslag om sänkt elskatt bingo för bitcoinföretaget KNC Miner

Elskatt
Förslag om sänkt elskatt bingo för bitcoinföretaget KNC Miner

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Regeringens utredare föreslår en skatterabatt för elslukande företag som driver datacenter i Sverige. Det innebär rejält sänkta kostnader för bitcoingrävaren KNC Miner.

Vi har tidigare skrivit om att KNC Miner, som har flera enorma anläggningar med datorer utanför Boden, vill ha billigare el. Bolaget säljer en molntjänst till andra företag som utvinner kryptovalutan bitcoin, vilket kräver enorm processorkraft och därmed mycket energi.

Bolaget har tidigare hotat med att flytta till Finland om regeringen inte sänker den svenska elskatten.

Nu föreslår en statlig utredning att regeringen ska ge med sig. Utredningen innehåller bland annat ett förslag om att företag som driver datacenter ska få samma skatterabatt som elintensiva företag inom den traditonella industrin.

"Jag välkomnar särskilt förslaget om lägre beskattning av el som förbrukas i större datacenter", säger Charlotte Svensson, statssekreterare på Finansdepartementet, som har tagit emot rapporten.

Idag betalar datacenterbolag mellan 20 öre och 30 öre per kilowattimme i elskatt. Det kan nu sänkas till 0,5 öre per kilowattimme.

I kronor och ören kan det innebära att KNC Miner slipper betala tiotals miljoner kronor i skatt till staten.

Bitcoin-företaget skriver i ett mejl till Breakit att det i nuläget inte vill kommentera förslaget, eftersom det är flera hundra sidor långt och behöver gås igenom ordentligt.

Dagens Nyheter har tidigare rapporterat om utredningen, då med vinkeln att förslaget innebär en rejäl skatterabatt för ett annat företag som driver datacenter i Norrbotten, nämligen Facebook.

Läs fler artiklar
LÄS MER