Sök

Nu har jag bestämt mig – det är dags att radera mitt Facebook-konto

Facebook.comMetaSociala medier

Bilden är ett montage. Foto: Istockphotos / TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Är det ens möjligt att inte ha en profil på Facebook?

Jag öppnade ett konto på Facebook 2008. Mark Zuckerbergs sociala medie har tio år av samlad information om mig, liksom allt som kan knytas till min profil. Det rör sig om stora mängder konversationer, evenemang, bilder, statusuppdateringar och kopplade tjänster.

Anledning till att jag har delat så mycket information med Facebook är att de har lyckats skapa en plattform med många funktioner där allt och alla finns. Men om jag ska låta ett företag lagra tio år av mig själv, då kräver jag också att de håller den information säker. Där har Facebook inte övertygat det senaste året.

Därför har jag beslutat mig för att radera mitt Facebook-konto helt och hållet.

Det började med Channel 4:s avslöjande om Cambridge Analytica-skandalen den 19 mars i år. Skandalen var startskottet för en lång period av negativa rubriker och hård politisk granskning av Facebook. Redan då skrev vi guider om hur användare skulle gå tillväga för att lämna det sociala mediet.

Men jag kunde aldrig ta klivet själv. Man måste ju ha Facebook resonerade jag då.

Efter förhör i den amerikanska senaten och i Europaparlamentet verkade det som att Mark Zuckerberg äntligen kunde börja andas ut. 

Men i slutet av september slog hackare till och utlöste ytterligare en stor skandal, och det här är någonting helt annat än Facebooks tidigare problem. Min kollega Erik Wisterberg skrev en bra text om vad som skiljer fallen åt och varför det finns fog för oro även denna gång.

Kortfattat: I fallet med Cambridge Analytica valde ett företag att missbruka sitt avtal med plattformen för att få tillgång till mer information än vad de hade rätt att använda. Den här gången är det en säkerhetslucka i Facebook som har resulterat i att runt 50 miljoner användare kan ha fått sin information stulen.

Facebook undersöker fortfarande omfattningen av dataintrånget, där jag av allt att döma har klarat mig. Men till skillnad från min kollega Erik, som säger sig ha accepterat att allt han skriver online kan hamna i offentligheten, valde jag den här gången att säga stopp. 

Jag tryckte på knappen som raderar mig från Facebook och Messenger. Nu börjar det svåra arbetet med att hitta substitut till allting som Facebook har skött åt mig hittills.

Några problem har redan nu har uppenbarat sig.

# Jag kan inte längre gruppchatta med mina vänner.

Lösning: Breakit skrev nyligen om alternativ till Facebook messenger med högre säkerhet. Det stora problemet är att få använder dessa tjänster. Om jag inte lyckas övertala mina vänner att skaffa Signal kan det här bli jobbigt i längden.

# Facebook var ett go-to-verktyg för att hålla mig uppdaterad om vad som händer i nyhetsflödet.

Lösning: Den svenska nyhetsaggregatorn Squid samlar effektivt upp nyheterna i lättöverskådliga kategorier. Dessutom skickar de också läsaren vidare till sajterna som har skrivit nyheten.

# Det kryllar av köp- och säljgrupper på Facebook som jag tycker är riktigt bra. 

Lösning: Tradera existerar fortfarande. De hade några svåra år där mycket gick fel. Nu har de återgått till att fokusera på auktioner och fynd vilket har medfört att köp- och säljsajten återigen går med vinst.

# Jag använde Facebook för att logga in på mängder av sidor.

Lösning: Jag har insett att jag antagligen får acceptera förlorad åtkomst till vissa konton som skapades direkt genom att kopplas till Facebook. Men för att säkert kunna logga in i framtiden kommer jag att förlita mig på lösenordshanterare som 1Password och Lastpass.

Jag ska också vara helt ärlig. Jag kan inte att vara helt utan Facebook. Mitt arbete på Breakit kräver bland annat att jag publicerar inlägg på vår Facebook-sida. Därför skapade jag direkt en anonym profil – men jag kommer inte längre att ha allt som går att veta om mig på en av världens största måltavlor för dataattacker.

 

Läs mer