Spotify-delägda Music Tencent mot börsen – skivbolag köper in sig

Spotify Tencent
Spotify-delägda Music Tencent mot börsen – skivbolag köper in sig

Tencent Musics börsnotering närmar sig. Foto: Istockphoto

Erik Wisterberg

Reporter

Warner och Sony Music blir delägare i Spotifys kinesiska syskon.

Att Tencent vill knoppa av och börsnotera sin avdelning för musik – Tencent Music Entertainment – har varit känt sedan tidigare. Det handlar om Kinas största streamingbolag, som äger QQ Music, Kugou, Kuwo och WeSing.

Nu rapporterar Music Business Worldwide att Tencent Music Entertainment Group officiellt har lämnat in sin ansökan om en börsnotering till amerikanska myndigheter.

Som bekant äger Spotify 9,1 procent i Tencent Music, efter en slags bytesaffär i slutet av förra året.

En intressant detalj är hur skivbolagen, vars licenser alla streamingbolag är beroende av, agerar.

Warner har sålt alla sina Spotify-aktier, och Sony Music har dumpat hälften av sina. De har gjort stora vinster på innehaven som säkrades strax innan Spotifys lansering 2008.

Nu köper de två skivbolagen aktier i Tencent Music. MBW rapporterar att de båda skivbolagsjättarna i en affär som stängdes i går köpte aktier värda runt 200 miljoner dollar, alltså 1,8 miljarder kronor.

Enligt Thomson Reuters söker Tencent en värdering på motsvarande 225 miljarder kronor. Spotifys marknadsvärde är för närvarande 290 miljarder kronor.

Tencent Musics omsättning för årets första sex månader landade på 11,7 miljarder kronor. Bolaget är, till skillnad mot Spotify, lönsamt.

Tencent Music värderades vid slutet av fjolåret till 12,5 miljarder dollar och en notering har uppgetts kunna höja denna siffra till över 25 miljarder dollar. Det skulle i sådana fall göra listningen till en av de största hittills i USA.

Läs fler artiklar
LÄS MER