Lämnade toppjobb och sålde allt - nu är hans startup värd 1,5 miljard

Gelato Tele 2
Lämnade toppjobb och sålde allt - nu är hans startup värd 1,5 miljard

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Skåningen Henrik Müller-Hansen får in 75 miljoner kronor till Gelato - ett slags Airbnb för tryckeriindustrin.

”Vi kan inte leva så här längre, Henrik!” - en söndagseftermiddag, våren 2008, hade Henrik Müller-Hansens fru definitivt fått nog. Familjen Müller-Hansen hade försakat tillräckligt för maken Henriks entreprenörsdrömmar.

Två år tidigare hade Henrik Müller-Hansen, född och uppvuxen i Ängelholm men sedan 2003 chef för Tele 2 i Norge, sagt upp sig från sitt välbetalda jobb. Efter det hade alla pengar gått till att finansiera uppbyggnaden av det egna företaget med Oslo som bas. Familjen hade sålt bostadsrätten och flyttat till ett hyreshus, gjort sig av med dyra bilar - kort sagt dragit in på allt som kunde ge lite guldkant på tillvaron.

Men den här söndagseftermiddagen var måttet definitivt rågat. Henrik Müller-Hansen hade grälat på sin fru för att hon unnat sig lyxen att köpa en caffelatte.

”Jag hade kämpat i det längsta att inte ta in externt kapital för att kunna behålla så mycket som möjligt av ägandet. Men bråket kring caffelatten fick mig att inse att det inte höll längre”, säger Henrik Müller-Hansen.

Han hade egentligen inte haft någon tydlig idé om vad för typ av företag han skulle starta när han lämnade toppjobbet på Tele 2. Men på en semesterresa till Portugal där han plöjde mängder av affärsmagasin i jakt på en hållbar affärsidé uppenbarade sig plötsligt en möjlighet.

”Jag läste en artikel där det stod att tryckeribranschen är en av världens största industri och hela tillväxten skedde i den digitala sektorn”, minns Henrik Müller-Hansen.

Men trots att bara den digitala delen av tryckeriindustrin omsätter över 1000 miljarder kronor fanns det då ingen gemensam marknadsplats eller plattform som länkade ihop köpare och säljare. Det var här som Henrik Müller-Hansen såg sin chans och startade Gelato. Han plockade med sig Pål Naess från sin gamla arbetsplats Tele 2 och lockade också Mike Arbuzov, då mjukvaruingenjör på Skype, att sluta och dra igång Gelato.

”Vi ville fungera ungefär som ett Airbnb för trycksaker där vi länkade ihop beställaren med tryckaren. Själva ska vi aldrig äga några tryckpressar, vi vill bara äga kundrelationen”, säger Henrik Müller-Hansen.

Det är ingen liten uppgift att försöka koppla samman världens totalt 400.000 tryckerier men det säger samtidigt något om potentialen för Gelatos plattform.

Till en början var responsen från den traditionella tryckeriindustrin avvaktande men gradvis anslöt sig allt fler tryckerier till plattformen. Fast utvecklingen av själva plattformen kostade pengar och när Henrik Müller-Hansens fru sade ifrån, den där söndagseftermiddagen våren 2008, var det nästan tomt på bankkontot.

”Totalt fanns det då bara 35 000 kronor kvar. Vi hade satsat allt vi ägde och jag förstod att något måste göras”, säger Henrik Müller-Hansen.

Sedan tidigare kände han den svenske riskkapitalisten Harald Mix och Henrik Müller-Hansen tog kontakt med honom.

”Han gillade vårt team och affärsidé när vi träffades i Stockholm. Ganska snart gick Harald Mix och några av hans affärsbekanta in med kapital”, säger Henrik Müller-Hansen.

Efter kapitalinjektionen från Harald Mix och hans vänner fick Henrik Müller-Hansen rejäl fart på verksamheten. 2013 blev omsättningen 99 miljoner kronor och i år räknar han med att försäljningen blir 300 miljoner kronor (omsättningen 2014 blev 167 miljoner kronor). Bolaget gjorde förra året en vinst på 4 miljoner kronor och väntas i år tjäna drygt 12 miljoner kronor.

De första åren har Gelato fokuserat på privatmarknaden men nu riktar sig tjänsten också mot företag. Dessutom har man nyligen gjort en inbrytning på den amerikanska marknaden. 

För att finansiera expansionen gör Gelato nu ytterligare en större finansieringsrunda då den välmeriterade bankiren John Hepburn (sitter i Tele 2:s styrelse och är rådgivare till familjen Wallenbergs riskkapitalbolag EQT) går in med 75 miljoner kronor i bolaget. Bland de andra investerarna sedan tidigare märks bland annat SEB:s ordförande Marcus Wallenberg och tidigare Ratos-chefen Urban Jansson. Hela Gelato värderas till 1,5 miljarder kronor i transaktionen.

”Visst det är mycket pengar men jämför du med värderingen av till exempel Airbnb eller Uber är det inte dyrt. Vi tackade nej till flera andra investerare som var beredda att gå in till en ännu högre värdering. Men vi ville verkligen ha med oss John Hepburn som har en fantastiskt erfarenhet”, säger Henrik Müller-Hansen.

Själv säljer han en liten andel av sina aktier men är även efter finansieringsrundan största ägare med 28 procent av aktierna.

”Den här resan har bara börjat. Vårt fokus är inte ett positivt kassaflöde utan att fortsätta växa”, säger Henrik Müller-Hansen som numera kan unna sig caffelatte åt både sig själv och hustrun.

Läs fler artiklar
LÄS MER