Sök

"Därför borde Tesla tillsätta en extern person som ordförande"

Tesla

Elon Musk, grundare och vd på Tesla. Foto: AP Photo/Kiichiro Sato, File

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Steven Rattner, tidigare rådgivare åt den amerikanska finansinspektionen, pekar ut Teslas räddning.

Tesla borde leta efter en extern ordförande nu när vd Elon Musk fått lämna ifrån sig det uppdraget på grund av sitt tweet om att köpa ut Tesla. Det uppger Steven Rattner, tidigare rådgivare åt den amerikanska finansinspektionen, till Wall Street Journal.

Steven Rattner uppger att Tesla behöver någon från utsidan som kan hjälpa Musk att börja bete sig "som en vuxen".

På samma sätt skulle en extern person hämta med sig nya perspektiv till ett företag där två tredjedelar av ledamöterna har varit med Tesla sedan börsnoteringen 2010, tillade han.

Steven Rattner hänvisar till hur det kan leda till förbättring med ett företag och lyfter fram fallet med General Motors under finanskrisen. Då befann sig den amerikanska fordonsjätten på randen till konkurs och bland de åtgärder man vidtog för att komma tillrätta med verksamheten var att utse telekomveteranen Ed Whiacre som ny ordförande.

Steven Rattner bedömer att en extern ordförande också skulle vara mer disciplinär mot Musk som fått komma undan med sina misslyckade produktions- och finansiella mål. Men framförallt skulle en utomstående ordförande gå hårdare åt Musks slarviga twittrande som senast kostat företag 30 procent av börsvärdet efter att han felaktigt påstått sig ha säkrat pengarna till en privatisering.

I dagens förhandel stiger Tesla med nära 16 procent efter helgens uppgörelse med SEC.

 

Läs mer