Sök

Teslas uppgörelse med SEC kan öppna för fler utredningar och stämningar

Tesla

Elon Musk. Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Den amerikanska finansinspektionen SEC:s uppgörelse med Tesla och dess vd Elon Musk kan öppna upp för nya utredningar och stämningar från investerare.

Det uppger experter till Reuters.

Bland annat betyder överenskommelsen inte att justitiedepartementet avslutar sin utredning av Musk kring hans tidigare twittrande om utköpet av Tesla. På samma sätt kan stämningar börja hagla in från investerare missnöjda med att ha förlorat pengar på uttalandet, skriver nyhetsbyrån.

Tesla-aktien är ned 30 procent sedan Musk den 7 augusti skrev att han övervägde ett utköp och att finansieringen för det var säkrad, vilket visade sig inte stämma.

Nu har företaget och Musk nått en förlikning under vilken båda betalar 20 miljoner dollar vardera, och Musk ger upp ordförandeskapet i bolaget. Han förblir dock vd för Tesla.

Men Charles Elson på University of Delaware bedömer att det stora bekymret för företaget är vad som kan komma härnäst efter att flera miljontals dollar betalats i förlikning.

"Det stora bekymret är privata åtgärder. Genom att betala böter i den nivån kan det ge uppmuntran till investerare att stämma företaget för förluster på aktiemarknaden", sade Charles Elson.

Läs mer