Anställa superstjärnor eller skapa egna?

Google Yahoo Rekrytering
Anställa superstjärnor eller skapa egna?

Foto: Peter Barreras/Invision/AP & Unsplash

Tobias Blixt

Reporter

Google-veteranen och tidigare Yahoo-vd:n Marissa Mayer berättar om hur hon arbetade för att få grymma kollegor.

Det kan tyckas vara en omöjlig uppgift att hitta den där perfekta personen som ska få företaget att rusa framåt. Kanske sneglar du avundsjukt på konkurrenterna och deras anställda med oändlig potential.

Men varför inte skapa dina egna stjärnor?

Det är Google-veteranen och den tidigare Yahoo-bossen Marissa Mayers filosofi. När hon gästade Linkedin-grundaren Reid Hoffmans podcast Masters of scale lyfter hon fram sina lärdomar av att arbeta på detta sätt hos techjättarna.

Marissa Mayer var bland annat med och drog igång Googles berömda Associate product manager-program. Hon var övertygad om att hon kunde plocka människor direkt från universiteten och drilla dem till perfekta produktutvecklare.

Kärnan i programmet var att rotera managers mellan olika program för att exponera dem för olika avdelningar, berättar de i podcasten.

“De sa, jag vill inte rotera”, säger Marissa Mayer.

“Jag sa; kolla här, Google är en unik plats där du kan testa tre till fyra produktutvecklare-roller på samma ställe.”

Det visade sig inte bara vara ett bra sätt att träna personerna att klara av många olika roller. Rotationen inom Google gav dem också ett brett kontaktnät och möjligheter att lösa problem genom  att ta hjälp av andra avdelningar.

När Marissa Mayer lämnade Google för att senare ansluta till Yahoo hamnade hon i ett helt annat läge. I Podden förklarar hon hur det inte alls fanns samma möjligheter att plocka in nya människor att utbilda i det krisande bolaget. Men hon märkte att det fanns personer med viljan att göra företaget bättre.

Det fanns mängder av människor i Yahoo som var frustrerade och inte önskade annat än att få flyga. Hennes jobb var att rensa startbanan för att göra det så enkelt som möjligt för de anställda.

De införde också möten där de anställda kunde föreslå problem som de ville ha en lösning på. Enda hållhaken? De skulle själva föreslå en lösning. De berättar i podden att det kunde vara något så enkelt som att låsa upp en dörr som gjorde att de anställda slapp gå runt en byggnad i onödan. De rensade undan alla små irritationsmoment.

Marissa Mayer är en riktig superstjärna inom tech-branschen och hon var vd för Yahoo mellan 2012 och 2017 fram tills att bolaget såldes till Verizon. Men hon är också känd för att vara hårt arbetande, med en lite speciell syn på vad som krävs för att lyckas. Exempelvis berättade hon att 130-timmars arbetsveckor var helt möjliga att klara av berättade hon i en intervju 2016, något hon hade lärt sig på Google.

“Du måste ha en plan för när du ska sova, när du ska duscha och hur ofta du ska gå på toaletten”, sade hon då.

Läs fler artiklar
LÄS MER