Därför kommer det att bli fler skandaler likt Trustbuddy

Breakit - Därför kommer det att bli fler skandaler likt Trustbuddy

Viggo Cavling

Krönikör

"Att förändra människors syn på pengar är lika svårt som att förändra människors syn på Gud."

Vad är det egentligen som skiljer människan från djuren? Vad skiljde homo sapiens från neandertalarna? I Yuval Noah Hararis overkligt begåvade bok Sapiens finns svaret.

Det som skiljer oss från alla andra levande varelser på jorden är vår förmåga att skapa myter. Människans förmåga till abstrakt tänkande gör oss unika. Det gör att vi kan samarbeta och nå mål som apor eller elefanter inte ens kan drömma om.

Gud var länge den ledande myten i vår kultur. Men den har nu tagits över av myten om pengar. Tack vare pengar kan människor jorden runt samarbeta och sluta avtal som vi har förtroende för trots att vi inte känner varandra eller ens har träffats. Pengar är världens drivkraft. Det är självklart att den digitala revolutionen vill omfatta myten pengar.

Men det går trögt. I Europa står Bitcoin och Peer-to-Peer-utlåningen och stampar. I USA rör det på sig, men om man jämför med andra branscher såsom musik, hotell och taxibilar är ingen stor revolution nära förestående.

Dagens händelser i Trustbuddy kommer gör att det går ännu trögare.

Många i startup-världen är besvikna på att fintech inte har kommit längre, men jag tror det är fel att jämför fintech med andra branscher. Att förändra människors syn på pengar och att skapa nya institutioner som hanterar pengar är lika svårt som att förändra människors syn på Gud. Betänk att Galileo Galilei började att ifrågasätta myten Gud genom att påstå att jorden inte är universums mitt på 1600-talet. GG:s budskap har ännu inte nått ut till alla, även om katolska kyrkan numera accepterat GG:s världsbild och upphävde dödsdomen mot honom år 2000.

Vår tro på myten pengar sitter lika djupt som människors tro på Gud. Det är murbruket mellan människors relationer. Inte blir det lättare av att falska schamaner söker sig till myten och syltburken pengar och sprider irrläror.

Skandalen i Trustbuddy kommer med andra ord att följas av fler.

Läs fler artiklar
LÄS MER