Sök

Jag sågade poddstjärnorna – och fick sedan snällt krypa till korset

Lundells vecka

John Skogman och Johan Isaksson, Börspodden, Alexander Pärleros, Framgångspodden och Katarina Andersson, Breakit Daily och Josephine Forssjö, Acast. Foto: Olle Aronsson och Sara Lindmark.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Stefan Lundell rannsakar sig själv och lär av andra.

Efter att första gången lyssnat på Börspodden hånade jag den inför några av mina kollegor på Dagens industri.

Jag minns tydligt att vi satt och käkade samtidigt som jag högljutt raljerade över hur amatörmässig jag tyckte Börspodden var. Och hur enkelt vi på Dagens industri skulle kunna göra det så mycket bättre och få så många fler lyssnare.

Inte långt därefter var jag lika dryg när jag recenserade de första avsnitten av Alexander Pärleros nystartade podcast Framgångspodden. Hur kunde han välja ett sådant namn? Och jag skulle ju självklart kunna göra tusen gånger bättre intervjuer. Och så vidare.

Men i veckan gjorde jag på sätt och vis den totala helomvändningen gällande min inställning till Framgångspodden och Börspodden. Redan långt tidigare hade jag visserligen krupit till korset och insett bägge poddarnas storhet.

Fast nu manifesterades min omsvängning på två högst konkreta sätt.

Först stegade jag in i Börspoddarna John Skogman och Johan Isakssons ostädade, ja nästan lätt skitiga, studio i Vasastan. Det var faktiskt en dröm som nu skulle uppfyllas – jag skulle få medverka i Börspodden.

För det dröjde faktiskt inte länge innan jag, liksom uppskattningsvis 50.000 andra aktieintresserade svenskar, var en trogen Börspodden-lyssnare. Jag älskar att höra Johan och John (som båda framgångsrikt livnär sig som aktie-traders) smågnabba om olika bolagscase.

Dessutom bjuder de med jämna mellanrum på riktigt heta storys som då alltid får genomslag i aktien. En skön bonus för mig att ställa upp i podden var dessutom att jag fick tillfälle att marknadsföra vår egen nya, dagliga podd (som dock både John och Johan sågade när mikrofonerna var avslagna – aldrig får man vara riktigt glad).

Dagen efter inspelningen var det dags för nästa bjudning från en superpoddare. Nu var det Alexander Pärleros som kom förbi oss på Breakit för att ge sina bästa tips på hur man bygger Sveriges största intervjupodd. Ja, för efter att jag valde att baissa Alexanders Framgångspodden så har den så klart blivit, just det, en riktigt stor framgång. Alexander, som faktiskt bett mig och min medgrundare Olle om råd innan han drog igång sin podd, levererade nu en rad handfasta tips som jag ivrigt antecknade i mitt minne. Här kan du ta del av en del av hans tips. 

Så vad är nu sensmoralen av detta? Kanske: Stefan, snacka mindre och lyssna mer!

Trevlig helg!

Veckans rån: Räkmackan på Bokmässan. I flera år har jag hört folk snacka om denna påstått kulinariska upplevelse som serveras på finhotellet i direkt anslutning till mässan. Nu kan jag avslöja – torftig, småtorr och löjligt överprissatt (225 spänn!).

Veckans hausse: Acast. Vi inledde ett samarbete med poddplattformen i veckan. Kanske är det förklaringen till att bolaget nu värderas till 1,4 miljarder kronor i den så kallade gråhandeln utanför börsen.

Veckans försening: Acast. Tidigare har det talats om att Acast ska börsnoteras under hösten. Men nu hör jag att planerna på en notering flyttats fram. Först 2019 blir Acast ett börsbolag – om nu inte mina vilda spekulationer att Spotify eller Microsoft istället köper upp bolaget innan dess.

Veckans tack för hjälpen: Fondpodden. Killarna på Börspodden lät mig marknadsföra vår nya podd Breakit Daily. Inte mer än rätt att jag då lyfter fram deras nya satsning Fondpodden. In och lyssna här

Veckans obekräftade: Jonas Gardell. Enligt bokbranschens husorgan Svensk Bokhandel så får Bonnierförlagen dubbelt så mycket betalt av ljudboksbolaget Storytel jämfört med andra förlag (läs gärna Storytels vd Jonas Tellanders svar om detta här). Nu spås författare som vill få del av Bonniers specialavtal ta steget över till just den förlagsjätten. Folk jag snackade med på Bokmässan uppgav till exempel att succéförfattaren Jonas Gardell skulle vara på väg att gå över från Norstedts till Bonnier. Obekräftat rykte men ändå en spännande tanke. 

Läs mer