Techstjärnornas vädjan: Ta inte makten med hjälp av SD

King Fishbrain Sverigedemokraterna
Techstjärnornas vädjan: Ta inte makten med hjälp av SD

Sebastian Knutsson och Carl Manneh. Foto: Sebastian Davidsson och Anders Ahlgren/SvD/TT.

Erik Wisterberg

Reporter

41 tunga näringslivsprofiler i gemensam debattartikel.

Tidigare i dag röstade riksdagen bort statsminister Stefan Löfven. Hur landet ska regeras framöver vet ingen med säkerhet.

Den senaste tiden har allt fler röster från näringslivet velat att Alliansen ska gripa makten med stöd av Sverigedemokraterna.

En förespråkare för den linjen är Antonia Ax:son.

”Det viktigaste är att Sverige får en alliansregering, och då måste man vara pragmatisk”, sade hon till Dagens Industri.

Även inom Moderaterna finns den åsikten.

Nu går en rad riktigt tunga techprofiler i polemik.

"Vi bör inte i en kortsiktig politisk pragmatisms namn öppna för samarbete med och inflytande för Sverigedemokraterna", skriver 41 företagare och aktiva på ledande positioner i svenskt näringsliv på DN Debatt.

Bland dem finns ett flertal tunga namn från tech- och startup-Sverige.

Det handlar bland annat om Carl Manneh (medgrundare av Mojang) Sebastian Knutsson (medgrundare av King), Joanna Hummel (vd Lyko), Johan Attby (vd Fishbrain) och Pär-Jörgen Pärson (partner Northzone).

"Våra verksamheter bygger till stor del på möjligheten att tillvarata en mångfald av kompetenser och erfarenheter. Samarbete med människor av olika kulturell bakgrund är centralt för att vi ska lyckas väl. Det kräver i sin tur ett samhällsklimat som kännetecknas av respekt för alla människors lika värde och skyddande av grundläggande mänskliga rättigheter som religions­frihet, yttrandefrihet och asylrätt", skriver de.

Företagarna menar att värden som öppenhet, internationell handel och mångfald har byggt vår framgång som näringslivsnation.

"För oss som företagare och aktiva på ledande positioner inom svenskt näringsliv är det angeläget att vi i Sverige inte kompromissar med de värden vårt öppna samhälle bygger på – värden som utgör grundvalen för det svenska näringslivets framgångar".

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor sade tidigare i dag till TT att hon är beredd att ta regeringsmakten, även om det skulle innebära att Alliansen blir beroende av stöd från SD. 

"Jag står för vår politik och våra värderingar i alla lägen, oavsett vem som röstar för. Och då har jag varit beredd att tillträda i regeringsställning, även om det kräver stöd från Sverigedemokraterna", sade hon till TT.

Läs mer

Hälften av techsuccéerna har grundare med utländsk bakgrund

Guldregn över Daniel Ek – mer än dubblade sin inkomst förra året

Här är de svenska apparna som just nu gör succé ute i världen

Läs fler artiklar
LÄS MER