Sök

De populära elscootrarna skördar sitt andra dödsoffer

BirdLime

Foto: Press

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Nyligen kom trenden till Stockholm.

San Fransisco-bolaget Limes elscootrar har sedan start för 1,5 år sedan intagit en rad amerikanska städer. Nyligen kom fenomenet även till Stockholm när Voi Technology lanserade en liknande tjänst.

Det rör sig alltså om eldrivna “sparkcyklar” som användaren kan plocka upp lite varstans i stan och sedan betala för via en app. Breakit har berättat mer om Voi här.

Men med elscootrarna uppkommer också en del säkerhetsfrågor. Inte minst med tanke på hur relativt oskyddade användarna är i trafiken. Den senaste månaden har också två personer i USA omkommit när de använt sig av Limes scootrar, rapporterar bland annat Techcrunch.

I början av september omkom en man i Texas när han ramlade av sin scooter och fick svåra skallskador. Under lördagen omkom ytterligare en man, den här gången i Washington, när han blev påkörd av en SUV.

Limes amerikanska konkurrent Bird gick nyligen ut med att deras kunder använt tjänsten 10 miljoner gånger. Så att antalet olyckor ökar samtidigt som användandet går upp är kanske ofrånkomligt.

Flera städer i USA har dessutom bestämt att det är olagligt att köra med elscooter på trottoaren, med tanke på risken för att skada gångtrafikanter, vilket gjort att allt fler elscootrar trängs på gatorna.

I USA efterfrågar nu både tillverkare och investerare särskilda scooter- och cykelfiler på gatorna. Bird har till och med erbjudit sig att delfinansiera sådana.

Så till Voi-användare i Stockholm som vill hålla sig på den säkra sidan: Ta på hjälmen och stanna på cykelbanan.

Läs mer