Jag fick (tillfälligt) nobben av Christer Gardell – hjälp mig!

Ellos Adlibris Lundells vecka
Jag fick (tillfälligt) nobben av Christer Gardell – hjälp mig!

Fotokollage: Lina Gebäck, Carina Ladow, Stefan Lundell och Christer Gardell. TT och press.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits grundare Stefan Lundell erkänner att han inte klarar av sitt jobb.

Den första reaktionen var ren lättnad.

I två månader hade jag tjatat, pushat och smickrat. Jag var i det närmaste besatt av att få finansmannen Christer Gardell att ställa upp på en intervju för oss på Breakit.

Gardell symboliserade för mig i det närmaste perfekt Breakits nya, bredare redaktionella inriktning.

När vi startade Breakit för dryga tre år sedan låg vårt fokus helt på den svenska tech- och startup-industrin. Men nu har vi gradvis breddat oss. Vi skriver inte bara om de som utmanar det etablerade näringslivet utan också om de som utmanas.

Ett konkret exempel är H&M. För ett år sedan skrev vi bara om klädjättens nya utmanare som Zalando, Na-kd och Boozt. Idag lägger vi varje vecka mycket kraft på att avslöja nyheter om H&M.

När digitaliseringen påverkar hela näringslivet i grunden är det, i alla fall för mig, helt naturligt att vi också bevakar hela näringslivet.

Inte bara uppstickarna utan också de gamla jättarna som kämpar för att överleva transformationen. Sedan ska jag inte sticka under stolen med att jag på detta sätt kan motivera ett fullskaligt “krig” mot den rosa draken som fortfarande fokuserar väl mycket på Gårdagens Industri ;).

Det är mot denna bakgrund som jag slitit så länge för att få till en stor intervju med Christer Gardell. För mig är Christer Gardell nämligen en perfekt mix av det gamla och nya näringslivet.

Han är sannolikt Sveriges framgångsrikaste investerare under 2000-talet och rattar tillgångar på över 130 miljarder kronor. Gardell har gång på gång stövlat in i sömniga jättebolag och fått fart på både verksamheten och aktiekursen.

Nu har Gardell också på allvar börjat intressera sig för tech-sektorn. Först tog han en stor position i Ericsson, sedan köpte han på sig mängder av aktier i Autoliv för att på så sätt samtidigt bli delägare i ett av börsens hetaste tech-bolag Veoneer och dessutom gick han precis in som ägare i fintech-bolaget Lysa.

Kombinationen gammal industri, massa miljarder och tech var oemotståndlig för mig som journalist. Och efter mycket om och men tackade så Christer Gardell till slut ja till en intervju.

Jag var eld och lågor. Det här kunde bli hur bra som helst – men sedan kom livet lite emellan. De senaste veckorna har varit smått hysteriska för mig jobbmässigt och mina förberedelser för intervjun med Christer Gardell idag klockan 13.00 har varit lika med noll.

Det var därför jag andades ut när SMS:et från Christer Gardell landade i min telefon igår eftermiddag: “Flaggar redan nu för att jag ev kan få problem imorgon”, var hans budskap.

Jag högg direkt – och bokade fram intervjun.

Och samtidigt tar jag chansen att slippa undan lite researchjobb genom att be dig som läser detta om hjälp. Vad vill du att jag ska fråga Christer Gardell om? Eller har du rent av några heta nyheter om finansmannen som jag ska försöka få honom att bekräfta? Mejla mig - nu!

Trevlig helg!

Veckans hetaste tips: Lina Gembäck. Det är såklart ett underbetyg att jag inte tagit mig tid att undersöka substansen i tipset att Lina Gembäcks skapelse Linas matkasse återigen ska vara ute till försäljning. Jag har helt enkelt inte hunnit prioritera detta men det var i alla fall en av mina bästa källor som berättade att det norska riskkapitalbolaget, som är storägare idag, är sugna på att hitta en exit.

Veckans podd 1: Breakit Daily. Igår morse släppte vi ett pilotavsnitt av vår nya, dagliga podd. Med skräckblandad förtjusning har jag gått igenom mejlen nu på fredagsmorgonen för att ta del av responsen. Det är både stenhårda sågningar och rejäla hyllningar. Men jag vill ha mer feedback – mejla mig så skickar jag en länk!

Veckans podd 2: Kapitalet. I onsdags skakade jag och ekonomipodden Kapitalets grundare Jacob Bursell hand på att dra igång ett redaktionellt samarbete. Men det är (faktiskt!) inte därför jag varmt rekommenderar senaste avsnittet av Kapitalet med rubriken “Project Course”. Där avslöjar nämligen riskkapitalisten Christian Frick hur det egentligen gick till när Nordic Capital köpte ut Nordnet från börsen. Det är sällan som riskkapitalbolag så här detaljerat berättar hur de egentligen jobbar. Väldigt spännande och lärorikt.

Veckans favorit i repris 1: Schibsted. Först var det mediejätten Bonnier som styckades upp och i veckan var det dags för Schibsted att gå samma väg. För oss som tycker det är viktigt att mediebolag får möjlighet att både överleva och växa är det goda nyheter. Jag tror den nya strukturen i Schibsted ska tolkas positivt för Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Men om du vill ha en smartare analys – läs min kollega Erik Wisterbergs text här.

Veckans favorit i repris 2: Adlibris. I förra veckan kastade jag upp idén att Bonnier borde sätta Adlibris på börsen. I torsdags flaggade Affärsvärldens ryktessida Börsgolvet för samma sak. “Det dröjer inte länge innan en riskkapitalist slukar Adlibris”, gick det att läsa där. Men kom ihåg var du läste det först (som vi egocentriska nyhetsjägare brukar formulera det).

Veckans uggla i mossen: Carina Ladow. I onsdags avslöjade min vassa reporterkollega Tobias Blixt att Ellos petat sin stjärnvärvning Carina Ladow (tidigare bland annat designchef hos jätten Kappahl). Budskapet från både Carina Ladow själv och Ellos-ledningen var det förväntade, det vill säga det finns ingen som helst dramatik bakom detta. Min magkänsla säger mig att det finns en annan story här – men jag brukar ju ha fel. Klart är dock att Ellos ägare Nordic capital nu gör en verklig kraftansträngning (bland annat genom att varsla 50 av bolagets 600 anställda) för att en gång för alla få ordning på den forna postorderjätten. Börsen 2019, gissar jag.

Veckans bok: Handels – maktelitens skola. Ekonomiprofessorn Mikael Holmqvist har gjort det igen. För tre år sedan skrev han en väldigt avslöjande maktstudie om miljardärs-gettot Djursholm. I veckan köpte jag hans nya bok där Holmqvist (som också är docent i sociologi) granskar Handelshögskolan i Stockholm. De första 50 sidorna som jag klämde igår kväll lovar gott.  

Veckans återkomst: Pär-Jörgen Pärson. Ännu ett underbetyg till mig att jag fick läsa i Veckans affärer (av alla publikationer) att en av Sveriges tyngsta techinvesterare flyttat hem till gamla Svedala efter fem år i New York. Jag som trodde vi hade en så tajt relation, PJ? Vad har jag gjort för fel? Men intervjun i Veckans affärer var i alla fall riktigt underhållande (finns dock bara på papper så länken skippar jag denna gång).

Läs fler artiklar
LÄS MER