Sök

Smart Eye ögonstyrning når massmarknad tidigare än väntat

Martin Krantz, vd och grundare av Smarteye. Foto: Press.

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Underskattade hur snabbt det skulle gå.

Bolaget deltar nu i upphandlingar med ett uppskattat värde på över 10 miljarder kronor inom detta område. Det uppger Smart Eyes vd Martin Krantz för Nyhetsbyrån Direkt i samband med Redeyes Autotech-seminarium på torsdagen.

När ska de här upphandlingarna vara klara?

"Säg att det tar ett år från det att de inleddes, så de kommer under 2018 och 2019", säger han och förklarar att de större volymerna kommer från att det har gått från bilar i premiumsegmentet till att det nu handlar om upphandlingar inom massmarknadssegmentet.

I premiumsegmentet av bilmarknaden är Smart Eye en tydlig marknadsledare, enligt Martin Krantz.

Hur stor andel av upphandlingarna i massmarknadssegmentet har ni chans att få?

"Vår målsättning är att vara ledande även på massmarknaden, den sneglar mycket på vad premiummarknaden gör."

2015 fick Smart Eye sin genombrottsorder i form av en design win till en tysk bilmodell i premiumsegmentet. Sedan dess har bolaget fått 22 design wins, samtliga till liknande, dyrare premiumbilar.

Martin Krantz och hans kollegor på Smart Eye trodde att den fasen, i premiumsegmentet, skulle fortgå under hela 2018 och 2019 för att sedan övergå till bilarna i massmarknadssegmentet.

"Vi underskattade hur snabbt det skulle gå, men i våras började plötsligt förfrågningarna komma från egentligen alla de största biltillverkarna", säger han och tillägger att det var i alla fall ett år tidigare än vad Smart Eye tidigare hade trott:

"Vi trodde att det skulle starta 2019 och ta fart 2020."

Med den bakgrunden har Smart Eye i veckan tagit in cirka 114 miljoner kronor i en riktad emission, varefter bland andra Swedbank Robur Ny Teknik bli en betydande ny ägare i bolaget.

Kapitalet från emissionen ska täcka bolagets rörelsekapitalbehov fram tills att de befintliga så kallade design wins börjar generera tillräckligt stora licensintäkter för att täcka bolagets löpande kostnader.

Läs mer