Jag har läst Spotify-kvinnans anklagelser ord för ord – här är mina tankar

Spotify Musikstreaming #MeToo
Jag har läst Spotify-kvinnans anklagelser ord för ord – här är mina tankar

Erik Wisterberg

Reporter

Hong Perez kommer med allvarliga anklagelser mot Spotify. Breakits Erik Wisterberg har läst stämningsansökan från domstolen i New York.

Det började med en bloggpost. Långt före #metoo skrev Uber-utvecklaren Susan Fowler om en sjuk kultur på det heta taxibolaget. En kultur där sexism och sexuella trakasserier tilläts. Där män skyddade män.

Det blev startskottet för ett tumultartat år – som till slut ledde till grundaren Travis Kalanicks fall.

I dag är det Spotify som står i centrum för liknande anklagelser. Men denna gång är det inte en bloggpost. Anklagelserna från en före detta kvinnlig anställd levereras i en skarpt formulerad stämningsansökan.

Samtidigt hävdar Spotify att anklagelserna är "ogrundade", utan att bemöta dem i detalj.

Så vad handlar det om?

12 sidor av skakande läsning

Strax efter lunchtid fick jag stämningsansökan från New York Supreme Court i min hand. Likheterna med Susan Fowlers numera världsberömda bloggpost är slående.

Hong Perez berättar att hon kom till Spotify 2015, efter en dittills framgångsrik karriär inom digital marknadsföring och jobb i mediebranschen.

På Spotify blev Hong Perez försäljningschef för en region i USA. Det gick bra. Själv beskriver hon hur hennes chefers omdömen var mycket positiva. Hennes så kallade "performance reviews" slog fast att hon överträffade förväntningarna.

Hongs region var enligt stämningsansökan en av de som gick allra bäst.

Trots det fick hon plötsligt sparken, enligt stämningsansökan helt utan grund. Nu anklagar Hong Perez sin chef, den amerikanska försäljningschefen, för att ha utsett henne till syndabock för sina egna misstag.

Chefens "boys club"

När jag fortsätter att läsa framträder en bild som – om den är sann eller ens bär stråk av sanning – avslöjar en minst sagt problematisk kultur inom Spotifys nordamerikanska försäljningsorganisation.

Den amerikanska försäljningschefen ska ha haft en egen liten grabbklubb, som bland annat åkte på jobbresor till Sundance filmfestival. Där ska både droger och slagsmål ha förekommit, utan konsekvenser för de inblandade Spotifyanställda.

Kvinnor ska ha fått lägre lön, och mindre aktierelaterad ersättning, än manliga kollegor som hölls uppe av manliga chefer, enligt Perez.

"En sådan manlig anställd blev befordrad efter att han hade varit föremål för ett klagomål om sexuella trakasserier och hade mottagit flera varningar från företaget", står det i stämningsansökan.

Den innehåller även uppgifter om strippklubbsbesök på jobbresor. Hong Perez beskriver dessutom hur en manlig anställd ska ha skyddats av en manlig HR-chef, trots anklagelser om trakasserier.

"Detta är samma hr-chef som på ett stormöte fann det lämpligt att berätta att hans favorit-svordom är 'c#nt'", står det i stämningsansökan.

Konfliktens kärna

Allt ovan tjänar som bakgrund, för att bygga upp rättsfallet mot Spotify. Det som tycks driva Hong Perez, och det som stämningen juridiskt skjuter in sig på, är en infekterad kamp mellan hon själv och hennes chef (han med "grabbklubben").

Enligt stämningsansökan ska chefen ha hamnat i hetluften internt. Detta efter att ha tagit emot biljetter till konserter i Madison Square Garden, från en potentiell affärspartner till Spotify. Ovanpå detta ska det även ha funnits frågetecken kring rabatter till annonskunder som chefen givit.

Den mest konkreta uppgiften i stämningsansökan handlar om att Spotifys interngranskning (internal audit team) genomförde en utredning om saken.

Hong Perez hävdar att hon själv stod utanför härvan – men att chefen valde att utse henne till syndabock, tillsynes för att rädda sig själv. I maj fick Hong Perez sparken, av samme chef. Samtidigt har män som brutit mot Spotifys uppförandekod fått stanna, heter det i stämningsansökan.

Dels stämmer Hong Perez Spotify för könsdiskriminering. Dels för brott mot arbetsrätten, genom brott mot bestämmelser om likabehandling när det kommer till löner.

Vad betyder allt detta?

För att slutföra parallellen till Uber och Susanne Fowler: Jag är tämligen säker på att den kultur som Hong Perez beskriver inte finns på lejonparten av Spotify.

Men om det finns sanning i hennes anklagelser gällande den amerikanska säljorganisationen lär huvuden rulla på Spotify. Detta är definitivt inte den typen av kultur som Daniel Ek vill ha i sitt bolag.

Han har själv sagt att #metoo-rörelsen öppnade hans ögon inför vilken ojämlik värld hans två döttrar kommer att växa upp i.

Då känns det logiskt att gå till botten med de anklagelser som nu riktas mot hans älskade Spotify.

Läs fler artiklar
LÄS MER