Sök

Kinnevik svingar mot bankerna: "Har tjänat onödigt mycket pengar"

Kinnevik

Kinneviks Andreas Bernström och storägaren Cristina Stenbeck.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Investerar i Klarna-lik utmanare.

Att Kinnevik har börjat satsa stort på fintech är ingen hemlighet. Sommaren 2016 sattes en ny strategi för det svenska investeringsbolaget som innebar en storsatsning på digitala konsumenttjänster inom exempelvis hälsa, finansiella tjänster och medier.

Bland annat har man investerat över en miljard i fondrobotbolaget Betterment.

Nu offentliggör Kinnevik en ny investering i fintech.

Denna gång handlar det om runt 300 miljoner kronor som investeras i amerikanska Bread, ett bolag som har vissa likheter med svenska Klarna.

Breads tjänst låter kunder som gör stora köp på nätet dela upp betalningen.

I Kinneviks fintechportfölj finns sedan tidigare danska Pleo, tyska Deposit Solutions och brittiska Monese.

Den som håller i stålarna heter Andreas Bernström, som trogna Breakit-läsare kanske känner igen. Han är sedan i våras ansvarig för Kinneviks investeringar i fintech.

Andreas Bernström säger i en intervju med Dagens Industri att de traditionella bankerna nu står inför en omfattande förändring, och jämför med när telekomoperatörernas priser pressades.

"Operatörerna tog mycket betalt för saker som utlandssamtal och sms, men sedan kom nya företag. Då fick operatörerna skala ned det och hitta nya affärsmodeller. Bankerna har tjänat onödigt mycket pengar på sina marginaler för att det bara är de som har kunnat erbjuda de tjänsterna", säger Andreas Bernström till Di.

På frågan om Kinnevik tittar på den heta svenska bolånemarknaden svarar han svävande.

"Vi har spenderat begränsad tid på den, men den är ju enorm, och det är ett område där bankerna har tjänat väldigt gott med pengar. Sedan finns det trösklar med balansräkningar och regelverk och sådant som är ganska svårt. Att det kommer komma tekniska förbättringar tror jag säkert, och det kommer att bli ett intressant område".

Läs mer